Eylül ayı içerisinde Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü Kdz.Ereğli’de 2011 ISPS Kod Tatbikatı gerçekleştirmek üzere harekete geçti.

Bu tatbikatların 11 Eylül saldırılarının ardından dünyada büyük öneme sahip olduğunu belirten Deniz Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı Fikircioğlu, “Konu gerçekten çok önemli. Bölgede gemi ve liman güvenliği konulu tatbikat düzenleyeceğiz” dedi.

Kdz.Ereğli’de, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün 2011 ISPS Kod tatbikatının ilk toplantısı Kdz.Ereğli Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay toplantının açılış konuşmasında verdiği kısa bilgide, 2011 ISPS Kod Tatbikatı ile ilgili çalışma başlatıldığını söyledi.
‘KONU ÇOK ÖNEMLİ’
Deniz Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı Hakan Fikircioğlu’da yaptığı bilgilendirme konuşmasında, “Her yıl belirli dönemlerde tatbikatlar düzenliyoruz. Geçtiğimiz dönem Antalya ve İzmir’de bu tür tatbikat gerçekleştirdik, bu tatbikatlarda basında geniş yer buldu. Nasip olursa bu sene de bu bölgede gemi ve liman güvenliği konulu tatbikat düzenleyeceğiz. Konu gerçekten çok önemli. Bu tür tatbikatlar özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra dünyada büyük öneme sahip oldu. Belli bir süre sonra da uluslar arası kurallar konumuna geldi. Bizde ülkemizde bunu yasal düzenleme haline getirdik. Hem gemilerimizin hem limanlarımız için düzenlemeler ön gördük. Bu düzenlemeler sonucunda da bu işlerliğini görebilmek amacıyla tatbikatlar düzenliyoruz. Tahminen Eylül ayı başlarında tatbikatı burada gerçekleştireceğiz. Bu tatbikat için de burada bir hazırlık toplantısı ön gördük” sözleri ile konuştu.
TOPLANTI PROGRAMI
2011 ISPS Kod tatbikatı toplantısı gündeminde ise, toplantı programı hakkında katılımcıların bilgilendirilmesi, ISPS kod ile ilgili genel bilgiler, ülkemizdeki ISPS konusunda yapılan çalışmalar, daha önceki tatbikat görüntüleri, tatbikat unsurları hakkında genel bilgilendirme, katılımcı kurum ve kuruluşların tatbikat kapsamındaki sorumlulukları, taslak senaryonun görüşülmesi, katılımcı kurum ve kuruluşların önerileri ile ilk bölüm tamamlandı. Öğle yemeğinin ardından ise tatbikatın yapılacağı alan yerinde incelendi.
TOPLANTIYA KATILANLAR
Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Denizcilik Müsteşarlığından Hakan Fikircioğlu, Aslan Kılıç, M.Tuncer Urgancı, Ünal Baylan, Yusuf Kuray Küçük, Selda Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Serdar Öner, Cenk Canol, İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü) Niyazi Koçak, Sadık Köken, Soner Ersoy, İsmail Balaban, İçişleri Bakanlığı (Sahil Güvenlik Komutanlığı) Rüstem Gedik, Hakan Kaya, Ser-kan Kayarkaya, Özer Harekat Daire Başkanlığı Cengiz Sezen, Gümrük Müsteşarlığı Hamza Zengin, Ereğli Belediyesi, Cevat Aydın, Hüseyin Ağlar, Erol Karyağdı, İstanbul Bölge Müdürlüğü F.Mehmet Keklik, Ereğli Liman Başkanlığı Nevzat Direk, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları M.Haluk Şen, Rıdvan Sezer, Serter Makaracı, Caner Özleyen, Deniz Ticaret Odası Karadeniz Bölgesi Başkanlığından da Yalçın Akın katıldı.