Kdz. Ereğli'de Karadeniz Ereğli Kültürünü Tanıtma, Yayma ve Yaşatma Derneği tarafından Güz Şenliği düzenlendi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen şenliğin geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.
İlçeye bağlı Dedeler köyünde yapılan şenliğe Ereğli Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı Cevat Aydın, bazı belediye meclis üyeleri, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Kenan Gündoğdu, Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Muharrem Erdem, 22. ve 23. Dönem Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, AK Parti Ereğli İlçe Başkan Yardımcı Önder Gündoğdu, CHP'den Milletvekili aday adayı olan Yaşar Balcı ile Dr. Recep Erdoğan, bazı köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenlikte gerçekleştirilen çuval, halat çekme, bayrak kapma, güreş ve gelin alma etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Karadeniz Ereğli Kültürünü Tanıtma, Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yusuf Arslan, şenliğe katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkür ederek başladığı açılış konuşmasında, sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekti. Sivil Toplum Örgütlerinin, içinde bulundukları toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli etkinliklerle sorunlara çözüm önerileri üretmeye çalıştıklarını ifade eden Arslan, "Sivil Toplum Örgütleri aynı zamanda toplumun ortak sesi olma noktasında birleştirici, yön verici, hedefler yükleyici, duygu ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşarak üyelerinin ve halkın mutluluğu, refahı, sevinç ve üzüntülerini dillendirirler." dedi.
Dernek olarak son 1 yıl içerisinde yaptıkları etkinlikler hakkında da bilgi veren Arslan "Basınımızla tanışıp hedeflerimizden bahsettik, hayallerimizi anlattık. Bu doğrultuda Hamsi Festivalinde kara mancarımızı, höşmenimizi ve pestil aşımızı tanıtmaya çalıştık. Elim bir trafik kazasında yitirdiğimiz kardeşimiz Yaşar Turan anısına Çayırlı köyünde kütüphane açtık, kan bağışı kampanyası düzenledik. Atatürk Kültür Merkezi'nde, yöresel türkülerimiz, madenciliği anlatan sessiz sinema ve elpek bezi defilesi ile Karadeniz Ereğli'nin il olması gerektiğini davul, zurnalarla haykırdık. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık. Dedeler köyünden şehit Noyan Aydın ve tüm şehitlerimiz anısına Mevlid-i Şerif tertip ettik. Tüm bu etkinliklerimize destek verenler ile emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyoruz."
Şenlik alanına giden yolun bozukluğuna dikkat çeken Arslan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yunuslu, Dedeler ve Danişmentli köylerini Subaşı'na bağlayan bu yolun imar edilmesini istiyoruz. Köylerimizdeki derelerde hayatlarını kaybedenlere yenileri eklenmesin. Derelerimizin kör noktalarını ıslah edelim. Bizler birlik olursak sorunlarımızı çözeriz. Kavgamız birbirimizle olmamalı. Birlikte acılarımızı paylaştığımız gibi sevinçlerimizi de paylaşmalıyız. Özcan'ların, Ercan'ların, üniversiteyi bitirip işsiz kalanların da sorunlarını çözmeliyiz."
Şenlikte çuval, bayrak kapma ve halat çekme yarışları gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında düzenlenen güreş müsabakaları da oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmalarda dereceye girenlere Yazıcıoğlu Şirketler Grubu sponsorluğunda saat hediye edilirken, derneğe katkılarından dolayı işadamı İrfan Yazıcıoğlu'na, AK Parti Ereğli İlçe Başkan Yardımcısı Önder Gündoğdu tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra Güz Şenliklerinin 'Güreş Ağası' belirlendi. Karadeniz Ereğli Belediye Meclis Üyesi Özkan Özyağcı, Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Başkan Vekili İrfan Yazıcıoğlu, CHP'den Milletvekili aday adayı olan Yaşar Balcı ve Kardeşler Kuyumculuk sahiplerinden Ersan Can arasında 2 bin TL ile başlayan ve 'açık arttırma' usulü yapılan ağalık yarışı sonunda 2 bin 500 lira ile işadamı İrfan Yazıcıoğlu '1. Güz Şenlikleri Güreş Ağası' oldu.
Güz Şenliği, gelin alma töreni ve havai fişek gösterileri ile sona erdi.