Karadeniz'de bir çok noktada gaz ve petrol arayışları devam ederken, Sinop'tan Kdz. Ereğli'ye bu ay getirilecek olan platform 2 bin metrelik kuyuya sondaj vuracak. Daha önce yapılan ön araştırmalarda 1500 met rede tespit edilen petrol rezervinin, Baba Burnu'ndaki 2 bin metrelik kuyudan daha derinlere inildiğinde hayalleri gerçekleştireceği öne sürülüyor.

Batı Karadeniz'de 2004 yılında gerçekleştirilen doğal gaz keşfiyle, 2004-2006 yılları arasında bu bölgede yapılan yoğun sismik araştırmalar sonucunda petrol şirketlerinin ilgi odağı haline gelen Karadeniz-'de gözler Sinop'taki sondaj platformundan elde edilen bulguların açıklanmasına çevrildi.

Akçakoca'da bulunan doğalgazın ardından, bu   rezervi geliştirmek için yoğun arama yatırımlarına devam ediliyor. Karadeniz'de çok yönlü olarak devam eden araştırmalar, 2006 yılında imzalanan ve 350 milyon dolarlık yatırım ile gerçekleştiriliyor. 

Bu proje çerçevesinde Sinop'ta kurulan platformun araştırmaları bu ay içinde tamamlanıp platforma Karadeniz Ereğli'ye getirilecek. Ereğli'de, Baba Burnu'nda denizin dibinde Karadeniz oluşurken yaşanan volkanik patlamalar ile 2 bin metrelik bir kuyu bulunuyor. Bu kuyuda sondaj çalışmaları başlatacak olan platformun, daha önce yapılan Akçakoca ve Alaplı'daki sondaj çalışmalarından elde edilen bulgular çerçevesinde çok daha derinlere inilerek petrol aranacak. Alaplı'daki sondaj çalışmalarında 1500 metrede bulunan petrolün, Ereğli'deki 2 bin metrelik kuyudan vurulacak sondaj ile çok daha verimli rezervlere ulaşılması umut ediliyor.

Bilindiği gibi bu konuda 17 Haziran 2010 tarihinde yaptığımız haberde de, aynı konuya dikkat çekmiştik.

"Siyah Altın Heyecanı" başlıklı bu haberimiz de şöyleydi:

Türk Petrolleri Ortaklığı'ndan yetki alan yabancı şirketler Karadeniz'de doğalgaz ve petrol arayışlarına devam ediyorlar. Karadeniz'de yaklaşık 50 irili ufaklı araştırma gemisinin yaptığı çalışmalar devam ederken, Kdz. Ereğli'ye de Şu an Sinop'ta 3 bin metrede petrol arayan platformun getirileceği öğrenildi.
Emin kaynaklardan öğrendiğimiz bilgilere göre, Karadeniz'in derinliklerinde her ter enerji kaynakları araştırılarak tespit edilmeye çalışılıyor. Kıyı kesimlerinde doğalgaz, açık denizlerde ise petrol arayışının devam ettiği süreçte, Kdz. Ereğli'nin Baba Burnu'nda ve balıkçıların da kuyu tabir ettikleri ve 2 bin metre olduğu öne sürülen bölümde petrol arayışı başlayacak. Sinop'taki petrol arama platformunun Kdz. Ereğli'ye getirilişi ve 2 bin metrelik kuyuda yapacağı araştırmadan umutlu olan araştırmacılar, "siyah altın" heyecanıyla denizdeki umutlarını sürdürüyorlar.
Kdz.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kdz.Ereğli Liman Başkanlığından aldığı bilgilerin ardından gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamasında, "Doğalgaz arama ile ilgili çalışmalar bilindiği gibi Karadeniz bölgesinde devam ediyor. Hemen yanı başımızda Akçakoca'da platformda var. Muhtemelen bir ay gibi bir süreliğine bu bölgede arama yapacaklar" sözleri ile konuştu.