Zonguldak Türk Sağlık Sen Basın Sekreteri Recep Alataş, koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşların vatandaşların ve sağlık çalışanlarının bile sağlığını tehlikeye atıldığını açıkladı.

Alataş, Kdz. Ereğli Verem Savaş Dispanserlerinde şüpheli hastalıkların teşhisi için kurulan laboratuarın sağlığı tehdit ettiğini belirterek, bu durumdan sağlık çalışanlarının bile olumsuz etkilendiklerini vurguladı.

“Tüberküloz teşhisi için Kdz. Ereğli Devlet Hastanesinden Laboratuar Teknisyenleri geçici olarak görevlendirilerek açılan laboratuarda vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız için hiçbir güvenlik tedbiri alınmamıştır” diyen Zonguldak Türk Sağlık Sen Basın Sekreteri Recep

Alataş, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:

 

SAĞLIKSIZ KOŞULLAR

“Vatandaşlarımıza verilen sağlık hizmetleri içerisinde önemli bir yer teşkil eden koruyucu sağlık hizmetleri sunumunda bırakın vatandaşı, sağlık çalışanının bile sağlığı tehlikeye atılmaktadır.

Vatandaşlarımızın hastalanmadan hastalığa yol açan unsurların ortadan kaldırılması için sağlık hizmetinde Verem Savaş Dispanserleri önemli bir rol oynar.

Kdz. Ereğli Verem Savaş Dispanserinde İl Sağlık Müdürlüğü talimatı ile tüberküloz şüpheli hastalıkların teşhisi için kurulan laboratuar, sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit etmektedir.

Ayrıca bu sağlıksız koşullar vatandaşlarımızı da direkt olarak etkilemektedir.

Tüberküloz teşhisi için Kdz. Ereğli Devlet Hastanesinden Laboratuar Teknisyenleri geçici olarak görevlendirilerek açılan laboratuarda vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız için hiçbir güvenlik tedbiri alınmamıştır.

Hizmet geçici görevlendirme yöntemi ile verilerek taşıma su ile değirmen döndürülmeye çalışılmaktadır.

 

ACİL GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Çağdışı yöntemlerle laboratuarın havalandırması vatandaşların kullandığı merdivene açılmaktadır. Solunum yoluyla kişiden kişiye bulaşan bu hastalıkta havalandırma boşluğunun vatandaşlarımızın kullandığı merdiven olması ne derce de sağlıklıdır?

Balgam yayması ve mikroskobik incelenmesinin yapılacağı bu laboratuarda güvenlik kabininin olmaması çalışanların sağlığını tehdit eden çok önemli bir eksikliktir.

Sağlıkta yetkililerin vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sağlığını korumak için sağlıksız şartlarda açılmış bulunan bu laboratuarda,  güvenlik kabini, sağlıklı bir havalandırma, çalışanlar için güvenlik maskeleri, UV lambaları gibi fiziki şartların oluşturarak acilen gerekli tedbirleri alması şarttır. Aksi takdirde “kaş yapalım derken göz çıkartırsınız.”