Kdz.Ereğli Belediye Meclisinin 1 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirdiği meclis toplantısında oy çokluğu ile kabul ettiği Gülüç Beldesi’nin Kdz.Ereğli Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi kararı, İçişleri Bakanlığından geri döndü.

Kdz.Ereğli’nin 100 bin nüfusu geçmesi ve sınırlarının genişlemesi için yürüttüğü çalışmalar içerisinde yeralan Gülüç Beldesi’nin Kdz.Ereğli Belediyesi sınırlarına dahil edilmesi projesi, yine İçişleri Bakanlığı’na takıldı. AKP iktidarı döneminde çıkarılan 5393 Sayılı Belediye Kanununun emrettiği her iki belediye arasında 5 kilometreden az mesafe var ise birleşmelidir maddesine rağmen, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yaptığı bu haklı talep siyasi bir kararla geri çevrildi.

AKP GRUBU “RED” OYU VERMİŞTİ
1 Aralık 2010 tarihinde Kdz.Ereğli Belediye Meclis’inin gerçekleştirdiği toplantıda en önemli gündem maddelerinden bir tanesi de Gülüç Belediyesi’nin Kdz.Ereğli Belediye sınırlarına dahil edilmesi idi. CHP’li Belediye Meclis Üyelerinin tamamının “kabul” yönünde oy kullandığı gündem maddesine, AKP grubundan Eyüp Karaarslan “çekimser” diğer isimler ise “red” oyu kullanmıştı. Oy çokluğu ile kabul edilen kararın Zonguldak Valiliği aracılığı ile İçişleri Bakanlığına gönderilmesinin ardından yapılan incelemelerde Gülüç’ün Kdz.Ereğli Belediyesi sınırlarına dahil edilmemesi kararı alındı ve karar geri gönderildi. Zonguldak Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü aracılığı ile karar Kdz. Ereğli Kaymakamlığı vasıtasıyla Kdz.Ereğli Belediyesi’ne yazılı olarak ulaştırılacak. Karar gereği Gülüç Belediyesi’nin Kdz.Ereğli sınırlarına dahil edilmeyecek ve 2014 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Gülüç Beledi-yesi’nde yeniden seçim yapılabilecek.

5393 SAYILI KANUN
NE DİYOR?

Madde 11- Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.