CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, bu yıl ilçe genelinde fındık rekoltesinin yaklaşık 10 bin ton civarında olmasının beklendiğini duyurdu, taban fiyatının en az 20 lira olmasını istedi.

Ertuğrul konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, ilçede 135 bin dekar alanda fındık tarımı yapıldığını ve 12 bin ailenin fındıktan geçimini sağladığını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:

10 BİN TON

"İlçemizde yaklaşık 135 bin dekar alanda fındık tarımı yapılmakta ve 12 bin aile fındıktan geçimini sağlamaktadır. 2020 sezonu fındık hasat döneminin yaklaştığı şu günlerde almış olduğumuz bilgiler, üreticilerle yaptığımız görüşmelerden anlaşılıyor ki bu yılki rekolte geçen yılın yarısı kadar olacak. Yani 10 bin ton civarında bir üretim bekleniyor. Bu durum elbette fındık üreticisini doğrudan ilgilendiriyor. Rekolte düşüklüğünün fiyatlara yansıyarak üreticinin beklediği seviyelerde olması gerekiyor. Bunun içinde devletin TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) aracılığı ile 2020 alım fiyatlarını en geç hasat döneminde açıklamasında yarar vardır. Eğer alım fiyatları açıklanmazsa veya geç açıklanırsa borç yükünün altında olan üretici geçmiş yıllarda olduğu gibi tüccarın elinde oyuncak olur ve yok pahasına fındığını elinden çıkarmak zorunda kalır. Halen ülkemiz deki fındık piyasasını yabancı bir firmanın ve onun ülkemizdeki temsilcilerinin belirlediği herkesçe bilinmektedir. Fındık üreticimizin kaderi yabancı bir firmanın elinde olamaz.  Bu Cumhuriyet halk Partisi olarak bizim ve üretici hemşerilerimizin asla kabullenemeyeceği bir durumdur.

MEVSİMLİK İŞÇİ TEMİNİNDE ZORLUKLAR

Diğer yandan korona salgını nedeniyle mevsimlik işçi temininde zorluklar yaşanması muhtemel olması  önümüzde yine bir sorun olarak durmaktadır. Fındık zamanında toplanıp kurutulmaz sa  zaten az olan üretim kalite kaybı yine üreticinin aleyhine bir süreç yaşanmasına neden olacaktır. Bu vesile ile Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ordu Milletvekilimiz Mustafa ADIGÜZEL tarafından hazırlanan  ve partimiz görüşlerini yansıtan   acil olarak yapılması gereken önerilerimizin bazılarını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

EN AZ 25 LİRA

Bu yıl taban fiyat en az 25 TL olmalıdır. Bu rakam açıklanacak rekolte ve maliyet hesapları ile daha yukarıya revize edilebilir. Fındık taban fiyatı sezondan önce, üretici fındığın dalından tutmadan açıklanmalıdır. Devlet, TMO ve Fiskobirlik eliyle taban fiyat uygulaması üzerinden ve piyasanın altında olmamak kaydıyla fındık alımı yapmalıdır. TMO alım yaparken, randıman oyunları yapılmamalıdır. “Fındık ezik büzük nemli” gibi bahanelerle üretici geri çevrilmemelidir. TMO ve Fiskobirlik, aldığı fındığın parasının bir bölümünü peşin ödemelidir. Yeterli sayıda alım ofisi kurulmalıdır. Üretici fındığı coğrafyada seyahat ettirmek zorunda bırakılmamalıdır. TMO alımlarında kota uygulanmamalıdır.

FINDIK PİYASASI DENETLEME KURULU

Manüplasyonların önlenmesi, rekabetin korunması ve fındıktan ülke ve üretici lehine maksimum kazanım için tıpkı enerji ve bankacılık alanında olduğu gibi Fındık Piyasası Denetleme Kurulu kurulması. Üretici birliklerinin, Ziraat Odalarının, sanayicinin, manav ve tüm tarafların yönetimine dâhil edilmesi. Fiskobirlik’in tekrar etkinleştirilmesi, siyasetten arındırılması ve düzenleyici görev üstlenmesi için gerekli mevzuat çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle korona virüs salgını sürecinde  mevsimlik işçi konusunun kapsamlı olarak ele alınması. Ulaşım, konaklama, sigorta ve çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi konularda önlemler alınması gerekmektedir.

BİR OYUNUN PARÇASI

Ancak yaşanan gelişmeler durumun pek iç açıcı olmadığını gösteriyor. Tarım Bakanı son olarak yaptığı fındığın merkezi Ordu da açıklama ile bu yıl ki fındık rekoltesinin 665 bin ton olacağını açıkladı. Bu beklenen rakam olan 600 bin tonun çok üstünde olup üreticinin fındığını ucuza kapatma oyununun bir parçasıdır. Fındık rekoltesinin geçen yıla göre ne kadar düşük olacağını en iyi üreticimiz biliyor. Biz bunu yapanın Ferrero şirketi ve Türkiye’deki ayak takımı olduğunu biliyoruz. Maalesef ülkemin Tarım Bakanı bu kartelin önünü açacak ve uluslararası şirketlere yağdanlık yapacak şekilde psikolojik sınır olan 600 bin tonun çok üzerinde 665 bin tonluk yapay bir rekolte açıkladı. Bu bahse konu kartellerin işine gelecek bir açıklamadır.  Lütfen iktidar bu oyuna son versin. Üreticilerimizin yüzü gülsün. Üreticilerimiz yalnız değildir. Her platformda bu oyunu açıklamaya, açığa vurmaya devam edeceğiz. Hep birlikte olalım. Fındığı da, üreticiyi de, milli çıkarlar gözetilerek destekleyelim. Uluslararası Tekelin elinden kurtaralım."