13. Karadeniz Ereğli Hamsi Festivali'nde katılımcılar, 3 ton kömür, 1 ton odun kullanarak 750 mangalda 4 bin ızgarada 10 ton hamsi pişirdi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, amfi tiyatrodaki etkinlikte yaptığı konuşmada, ilk kez 2002'de düzenlenen festivalde kullanılan en uzun mangalla Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini anımsattı.

Festivalde 10 ton hamsi dağıtıldığını, Türkiye'nin her yerinden katılım olduğunu anlatan Posbıyık, 5 yıl aradan sonra yeniden hamsi festivali yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle öğretmenlerin onur konuğu olduğunu belirten Posbıyık, şunları söyledi:

"Sosyal ve kültürel alanda büyük gelişme gösteren Ereğlimizde öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Onların emeklerini,  özverili çalışmalarını unutmamız mümkün değil. Toplum bugün, bu idealist öğretmenler sayesinde ayakta durmaktadır. Onlara şükran borçluyuz. Festivalimizde bütün öğretmenlerimiz onur konuğumuzdur. Hamsi festivali artık bir Ereğli geleneğidir. Dernekler, sivil toplum kuruluşları, halkımız hep beraber aynı sofrayı, aynı coşkuyu paylaşıyoruz."

En güzel hamsinin Ereğli'de bulunduğunu ve Türkiye'nin pek çok bölgesine hamsinin ilçeden sevk edildiğini anlatan Posbıyık, "Hamsi ilk defa İstanbul Boğazı’ndan Ereğli’ye gelir. Ereğlililere, 'merhaba' der, bir ay kalır. Ereğlililer hamsinin tava, ızgara ve çorbasını yapar. Bir ay sonra Ereğlililere, 'Allah’a ısmarladık' der yola çıkar. Trabzon ve Rizeli kardeşlerim kızmasınlar bana ama yolda Sinop, Ordu derken, yorulur, yağlanır lezzeti kalmaz. Ha bu Trabzonlular, Rizeliler de hamsi yediklerini zannederler. Onun için başta Trabzonlu, Rizeli kardeşlerimiz olmak üzere bütün halkı Ereğli’ye davet ettim. 'Hamsiyi gelin en lezzetli döneminde Ereğli’de yiyin' dedim" dedi.

Dağıtım sırasında uzun kuyruklar oluşurken vatandaşlar amfi tiyatroda müzikler eşliğinde mangallarını yaktı.

Festivalde katılımcılara pişirmeleri için 10 ton hamsi, 750 mangal, 4 bin ızgara, 3 ton mangal kömürü, 1 ton soğan, 5 bin paket helva, ekmek, şişe su ve 500 adet jel dağıtıldı.

Programa Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.