M. Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. 1200 metre karelik alanda 21 danışman öğretmen ve 162 öğrenci tarafından hazırlanan projeler arasında, bölge, ülke ve dünya sorunlarına çözüm üreten projeler yer aldı.

 

Okul Müdürü Alaattin Pekdemir, düşünen ve üreten beyinlerin öne çıktığını belirterek şunları söyledi: “Hayal eden, üreten öğrencilerimizin hazırladığı projeler bu fuarda sergileniyor. Bu amaç doğrultusunda açtığımız fuarımızda fizik alanında 7 proje, edebiyat alanında 4 proje, Tarih alanında 5 proje, Matematik Alanında 8 proje, kimya alanında 8 proje, biyoloji alanında 12 proje, felsefe alanında 2 proje, Coğrafya alanında 4 proje, yabancı dil alanında ise 4 proje yer alıyor. Öğretmen ve öğrencilerimizin gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı açmasını temenni ediyoruz.”

Pekdemir, fuarın Cuma gününe kadar açık kalacağını belirterek, tüm vatandaşları öğrencilerin projelerini görmeye davet etti.

 

EREĞLİ’NİN ULAŞIM SORUNUNA “TRAMVAYLI” ÇÖZÜM

Öğrencilerin projeleri arasında yer alan Zonguldak Ereğli Raylı Sistemi (ZE-RAY) projesi ilçenin trafik sorununa çözüm üretmeyi hedefliyor. Proje, siyasilerin projelerinde bile bulunmayan detaylarıyla dikkat çekiyor. Proje Sorumlusu Coğrafya Öğretmeni Özcan Çakırgöz’ün rehberliğinde, Ayşenur Güney, Tuğba Hastürk, Burcu Yavuz, Zafer Ölmez ve Sibel Ünal işbirliğiyle hazırlanan proje, Balı Mahallesi’nden başlayarak Ören’e kadar olan güzergah ve Gülüç yönünde ayrı bir hat halinde ana güzergahlarda yolcu taşımacılığının tramvayla yapılmasını öngörüyor. Proje Grubundan Ayşenur Güney, projenin ilçede trafik yoğunluğunun azaltılması, daha hızlı ve kolay ulaşım, otopark sorununun çözümü gibi konularda önemli gelişmeler sağlayacağını belirtti.

 

İNCELENMESİNİ İSTEDİLER

14 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan tamamen uygulanabilir bir proje hazırladıklarını ifade eden Güney, “Projemiz Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda, Devlet Demiryolları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları ve Ereğli Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilecektir. Proje grubumuz olarak Ereğli’nin ulaşım sorununda önemli bir gelişme sağlayacağına ve tamamen uygulanabilir olduğuna inandığımız projemizi başta Belediye Başkanımız olmak üzere yetkililerin de incelemesini istiyoruz” diye konuştu. Projede, güzergâhından, durak noktalarına, Ereğli için uygun modern tramvay modellerine, ray ve vagonların üretimine ve tramvay sisteminin olası gelişme güzergâhlarına kadar birçok ayrıntının üzerinde titizlikle durulduğu gözlendi.


“MUHTEŞEM YÜZYIL” ÜZERİNDEN TARİH ANALİZİ

Fuarda yer alan 11 E sınıfı öğrencisi Samet Özyar ve 10 E öğrencisi Melisa Akmantar tarafından hazırlanan “TV ve Tarih Algısı” konulu çalışma da, televizyon dizilerinin tarih algısı oluşturma biçimine yönelik önemli sonuçlar üretiyor. Proje ekibinden Samet Özyar, Kanuni Sultan Süleyman kostümü içinde gerçekleştirdiği sunumda, “Muhteşem Yüzyıl” dizisi üzerinden bir anket çalışması yaptıklarını belirtti. Yaptıkları ankete katılanların yüzde 86’sının diziyi izlediğini belirttiğini ifade eden Özyar şöyle devam etti: “Diziyi izleyenlere sorularımızı sormaya devam ettik. ‘Dizi sizdeki Kanuni algısını değiştirdi mi’ diye bir soru yönelttik. Yüzde 52 evet, yüzde 48 hayır cevabını aldık. Peki gerçekteki Kanuni kimdi, dizide gösterilen Kanuni kim? Dizide 46 yıl boyunca haremden çıkmamış, haremde oturup gününü gün etmiş bir Kanuni gösteriliyor. Ama gerçekte Kanuni 46 yıl boyunca 17 büyük sefere çıktı. Her seferde 2 yıl kaldığını düşünürsek, 34 seneyi savaşlarda, at sırtında elinde kılıçla getirdi. Bu 34 yıldan geride kalan 12 yılda haremde kalmış olamaz mı diye sorulabilir. Kanuni’nin Topkapı Sarayı’nda kaldığı odanın yanında 39 öğrencinin kalabildiği bir erkek öğrenci yurdu vardı. O dönemde hangi kadın 39 erkek öğrencinin arasından geçip Kanuni’nin odasına girebilirdi? Ankette ‘Dizideki kardeş katilini uygun buluyor musunuz’ sorusunu yönelttik. Yüzde 45 Evet, yüzde 55 hayır cevabını verdi. Bu olaya Osmanlı sultanlarının devletin, milletin bekası için kendi canından, kanından insanlardan vazgeçtiği şeklinde bakmak gerekir. Dizideki tarihi olaylar saptırılmış mıdır, diye sorduk. Yüzde 80 Evet, yüzde 20 hayır cevabını verdi”

Projede yer alan Melisa Akmantar ise projenin detaylarını Hürrem Sultan kostümü içinde anlattı. Anketin çeşitli yaş ve meslek gruplarında 200 kişi arasında yapıldığını belirten Akmantar, “Günümüzde çok fazla Türk ve Osmanlı Tarihiyle ilgili diziler yapılıyor. Ankette Türk tarihi algısının nasıl değiştiğine baktık. Kostümlerimizi okul müdürümüz ve tarih hocamızın girişimleriyle temin ettik. Kanuni Kostümünü ise eski giysiler satan bir dükkandan aldık.”


ÖRNEK PROJELER

Projeler arasında “Rüzgar ve dalgadan enerji üretimi”, “Atıklardan Biyogaz üretimi”, “Yağmur Suyundan güneş enerjisi kullanarak içme suyu üretimi”, “Model Uçaklardaki Dihedral açısının matematiksel durumu ve model uçak tecrübesinin insansız hava araçlarında uygulanması” gibi projeler dikkat çekti. Fuardaki projelerde “Pick Teoremi” vasıtasıyla “Çivilerle düzgün olmayan çokgenlerde alan hesaplaması” gibi eğitime yönelik projeler arasında dikkat çekti. Fuarda çok sayıda bölge ve ülkeyi tanıtıcı proje de yer alıyor.

 

 

Haber: Mustafa Kemal Bektaş