Kdz.Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs sürecinde ilçe de yaşananlar, yapılanlar ve alınan önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaymakam Çorumluoğlu şu ifadelere yer verdi:

Kaymakam Çorumluoğlu ve Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Şehit Vefa Karakurdu Stadı'nda gazetecilere gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulundu. 

"LÜTFEN BUNU UYGULAYALIM"

Bayramlar milletimiz için önemli günlerdir. Herkes büyüklerine, yakınlarına gitmek bayramlaşmak ister. Lütfen bu bayram evinizde kalınız. Korona çıktığından bu yana evde kal Türkiyem dedik. Bu bayramda lütfen bunu uygulayalım. Sarılırsınız, eşinizle, dostunuzla bir araya gelirsiniz.

"CİDDİ BİR SIKINTI BEKLİYOR OLABİLİR"

Bizi ciddi bir sıkıntı bekliyor olabilir. Bugüne kadar yerel idare olarak merkez belediyemiz, 3 belediye başkanımız ile yine kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile özellikle sağlıkçıların ismini zikredeceğim onlarla beraber sivil toplum kuruluşlarımızla yine siyasi partilerimiz ile bu işi iyi götürdük. Bayramdaki bir sıkıntı Ereğli'yi, Zonguldak'ı, ülkemizi olumsuz etkileyebilir. Bunu başka illerde zaman zaman görüyoruz.

"SABIRDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Bu sıkıntıyı yaşamamış illerimiz bir çırpıda ciddi koronavirüs pozitif sayısına ulaşmışlar. Ereğli olarak bu konuda temkinliyiz. Vatandaşlarımıza gösterdikleri sabırdan dolayı teşekkür ediyorum. Burada bir başarı grafiği varsa bu vatandaşlarımızın kısıtlamalara uyması ile gerçekleşmiş oldu. Buna biraz daha devam edelim. Bunun ben çok daha uzun süreceğini sanmıyorum.

"EREĞLİ'DEKİ POZİTİF VAKA SAYISININ AZLIĞI..."

Türkiye'de iyi gidiyor, tüm dünyada tecrübe ile sabit ki bir ikinci dalgadan bahsediliyor. Bu ikinci dalga oldukça önemli. Bağışıklık sisteminin olmadığı yerlerde daha büyük sıkıntılar çıkarıyorlar. Ereğli'deki pozitif vaka sayısının azlığından gerekli bağışıklığa ulaşmadığını düşünüyorum. Taşıyan kişi fazla yok. Dışarıdan gelecek etkilere maruz kalacağı etkisini çıkartıyor. Bir apartmanda 7-8 kişiyi aldık pozitif vaka olarak.

"AİLEDEKİ YAŞLIYA ÇOCUĞU VİRÜS GETİRDİ"

En üzücü en yakınınız size virüsü taşıyor. Ailede bir yaşlı kişiye bir çocuğu virüs getirdi. Dolayısıyla hiç kimse anne babasının hastanede yatmasına, vefat etmesine sebebiyet vermek ister mi? İstemez. Uzak köydeki bir vatandaşımıza virüs gelmiş nasıl gelmiş, yakınları vasıtasıyla gelmiş. Bizi atlattı, emniyeti, jandarmayı atlattık ,ailemize gittik diye bunu başarı olarak kimse görmesin. Başarı kurallara uyabilmektir. Öyle vakalarla karşılaştık ne yazık ki annesinin cenazesine katılamayan evlatlarını gördük. Evde kalmak zorunda oldukları için annesinin cenazesine katılamadılar. Bu konuda karamsar bir tablo çizmek istemiyorum. Dikkat bu işin en temelindeki husustur.

"VATANDAŞIMIZ HÜCUM EDİYOR"

Cuma ve pazartesi günleri yasağın öncesi ve sonrası günler vatandaşlarımız ciddi bir şekilde çarşıya hücum ediyorlar. Marketlere de pazara da hücum oluyor. Kendilerini dışarıya atıyorlar. O zaman kısıtlamanın çok da fazla anlamı kalmıyor açıkçası. Vatandaşlarımız çıkmasın demiyoruz evin eksiği olacak ama çarşıda vatandaşlarımızı izlediğimizde sanki o 2 veya 4 günün acısını çıkartır gibi, her yerde geziyorlar.  Pazarları bayrama kadar her gün açacağız. Vatandaşımız hücum etmesin, kısım kısım gitsin. Uzun bir aradan sonra merkez pazarını da açacağız. 3 Binin üzerindeki vatandaşımızın evine maaşını götürdük.

İKİ GÜNDÜR SIFIR VAKA...

Dünyaya örnek bir şekilde Türkiye bu virüsü atlatacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın ama bu Zonguldak'ta bugün sıfır vaka vardı, dün sıfır vaka vardı. Bu şekilde giderken bir bakıyorsunuz 5-10 vakalara çıkıyor. Böyle olduğu sürece de 30 ilin sonuna eklendik. Yarın bunlar kaldırılırken de tahminimi söylüyorum vaka sayılarına göre kaldırılacak.

GÜNLÜK 250 SEYAHAT BELGESİ DÜZENLENİYOR

İlçeler arasındaki geliş gidiş izne tabi. Alaplı'ya, Kozlu'ya, Zonguldak'a giderken vatandaşımız sıkıntı çekiyor. Her gün 250 vatandaşımıza seyahat belgesi düzenliyoruz. 6 Görevlimiz bu planlamanın başında. Eğer bu kısıtlama kalkarsa bu arkadaşları çalıştırmayacağız. Başka ilçemizden gelip bizde yatan hastalarımız da var. İlçede hafta sonu için 2 bin 500 kişiye biz çalışma izni verdik. İşletmeler mümkün olduğunda açılsın dedik. Devletimizin koyduğu kurallar, sürdürülmesi zorunlu olan sanayi bayramda açılacak. Bunun dışındaki sanayileri bayramda açmak istemiyoruz.

12 BİN 529 KİŞİYE BİN LİRA PARA

Devlet olarak burada yapılması gerekenleri layıkı ile yapmaya çalıştık. Belki eksik olmuş olabilir. Rakamları paylaşmakta da yarar var. Birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Bunu da başardığımıza inanıyorum. Aş yapılacaksa, belediye yaptı. Yine kaymakamlık olarak ne yapılabiliyorsa mesela bin liralık parasal yardım vardı. Biz bugün itibariyle 12 bin 529 kişiye bin lira para, ihtiyaç sahibi 2 bin 950 kişiye gıda paketi dağıtmışız. Bundan sonra da dağıtmaya devam edeceğiz. Birimizin verdiğine başka birisi vermesin diye uğraşıyoruz. Bugüne kadar Ereğli'de 700 bin maske dağıtılmış. Halen de maske gelmeye devam ediyor. 40 Bin maske daha geldi. Hayırseverlerimiz var. Kenara koymamamız gerekiyor. Virüs başladığında hayırseverlerimiz 200 bin liranın üzerinde katkı sağladı. Bu virüs bittiğinde hayır severlerimizin ismini açıklayacağım. Devletimizin, yerel idarenin, halkın yanında olanın hakkı verilmeli."

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)