Torba Yasa Tasarısı'nın 58. Maddesi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini hatırlatan Mutlu, "Kandilli, Kozlu, Amasra, Karadon, Gelik, Üzülmez bölgelerinin işletme ruhsatları bir bütün. Dolayısıyla yasa olarak  TTK bunu elinden çıkaramıyor. Yasa diyor ki, 'bu ruhsatları ayrı ayrı bölüp Armutçuk, Kozlu, Karadon, Gelik'i ayrı ayrı satabilirsin'. Geçmişteki rödevans sisteminin ülke ve Zonguldak'a neler kaybettiğini bu getirmek istenen sistemin Soma sisteminden daha kötü olduğu, Soma'daki faciadan daha ağır bedeller ödemeyle yüz yüze bırakılacağımızı ifade ettik" dedi.

 

"Gelin Zonguldak'a 15-20 bin kişinin çalışabileceği fabrika açın, istihdam alanı yaratın muhtarlarımızın köyleri boşalmasın Zonguldak'ın insanları dışarıya gitmek zorunda kalmasın, kilit vurulacaksa o zaman gelin hep beraber kilidi vuralım. Zonguldak'ta yeni istihdam alanları yaratmadan TTK'ya zarar verecek her hareket Zonguldak'ı yok etmenin temelini atmaktır, biz buna müsaade etmeyeceğimizi bu uğurda ne mücadele verilmesi gerekiyorsa vereceğimizi her kulvarda ifade ediyoruz"

 


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "Bugün ne kadar doğalgaz, petrol, kömürün yerini almış gibi gözükse de bilimsel araştırmalar dünyada halen daha ömrü en uzun olan enerji kaynağının kömür olduğunu gösteriyor" dedi.

 

TAŞKÖMÜRÜ İL YAPTIRDI

Mutlu, Göktepe Mahallesi'ndeki Aqua Park'da Kdz.Ereğli ve Alaplı ilçelerindeki köy ve mahalle muhtarlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Zonguldak'ın ilan edilen ilk İl olmasının nedeninin taşkömürü olduğunu söyledi.

 

45-50 BİN KİŞİ ÇALIŞIYORDU

Kurtuluş savaşı sonrası Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda bölge halkının silah zoru ile maden ocaklarında çalıştırıldığını anlatan Mutlu, "Ülkemizin ihtiyacı olduğu dönemde Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 45-50 bin kişilerin çalıştığını hepimiz biliyoruz. Devletimiz hatta askerlik vazifesini bu maden ocaklarında yaptırmak zorunda kaldığını biliyoruz" dedi.

 

"ERDEMİR VE KARDEMİR'İN BÖLGEDE

KURULMA NEDENİ TAŞKÖMÜRÜ"

Ülkenin son dönemlerde dünyanın lider devletleri ile mücadele edebilecek seviyeye ulaştığını kaydeden Mutlu, şu ifadelere yer verdi: "Bugün ne kadar doğalgaz, petrol kömürün yerini almış gibi gözükse de bilimsel araştırmalar dünyada halen daha ömrü en uzun olan enerji kaynağının kömür olduğunu gösteriyor. Yani kömür halen daha dünyanın vazgeçilmez bir enerji kaynağı. Bugün Türkiye'deki demir çelik sektörünün taşkömürüne olan ihtiyacı 7 milyon tondur. Bu bölgede Erdemir ve Kardemir'in bu bölgede taşkömürü olduğu için kurulduğunu biliyoruz.

 

KURUMDA 9 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

50 Bin kişinin çalıştığı TTK'da yanlış politika, siyasi manevralar nedeniyle maalesef 7 bin 600, memurlarla birlikte 9 bin kişinin çalıştığı kurum haline getirildi. Dünyayı incelediğimizde dünyadaki taşkömürlerine baktığımızda hiçbir ülkede taşkömürü üretiminin kar etmediğini biliyoruz. Ülkemizde de taşkömürü kurumunun kar etmesini bekleyemeyiz. Devamlı bu kurumlar devlet tarafından sübvansiyo edilmek zorundadır. Çünkü bu kömürün stratejik öneme sahip olduğunu biliyoruz"

 

"HÜKÜMET BİZİM HÜKÜMETİMİZ, DEVLET BİZİM DEVLETİMİZ"

Dünyadaki ülkelerin enerji politikalarını yönlendirmeye çalışan bir takım kömür karterlerinin, Türkiye'deki enerji sektörüne yön vermeye çalıştığını belirten Mutlu, "Hükümet bizim hükümetimiz, devlet bizim devletimizdir. Her türlü mücadelede önceliğimiz devletin ve milletimizin bekası, bölünmez bütünlüğüdür. Ne devlet ile ne de hükümet ile bir kavgamız söz konusu olamaz. GMİS olarak ve maden işçisi olarak Zonguldak halkı olarak ülkemizi seviyor, ülkemizin kalkınması için dün canımızla kanımızla bedel ödedik, bundan sonra da hazır olduğumuzu her kulvarda dile getiriyoruz" dedi.

 

TORBA YASA'DA 58. MADDE SIKINTISI

Torba Yasa Tasarısı'nın 58. Maddesi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini hatırlatan Mutlu, "Kandilli, Kozlu, Amasra, Karadon, Gelik, Üzülmez bölgelerinin işletme ruhsatları bir bütün. Dolayısıyla yasa olarak  TTK bunu elinden çıkaramıyor. Yasa diyor ki, 'bu ruhsatları ayrı ayrı bölüp Armutçuk, Kozlu, Karadon, Gelik'i ayrı ayrı satabilirsin'. Geçmişteki rödevans sisteminin ülke ve Zonguldak'a neler kaybettiğini bu getirmek istenen sistemin de Soma sisteminden daha kötü olduğu, Soma'daki faciadan daha ağır bedeller ödemeyle yüz yüze bırakılacağımızı yani Zonguldak'a bu kanun çıkarsa kaderi ile baş başa bırakılacağını zaten küçülmekte olan Zonguldak'ın daha da yok olacağını yarın da köy olma ile karşı karşıya kalacağını ifade ettik.

 

"GELİN 15-20 BİN KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI FABRİKA AÇIN"

Zonguldak'ta çalışmakta olan 2 bin kaçak ocak işçisinin cansız bedenleri hastane önlerine atılması bitsin, Zonguldak'taki taşkömürünü çıkartalım hem ülkemiz hem bölgemiz kazansın mücadelesini veriyoruz. Dışarıdan baktığımızda bir çoğumuzu ilgilendirmiyor gibi olabilir. Bugün kurumda çalışan 10 bine yakın insan var. Zonguldak'ın ekonomisi şuanda TTK ile dönüyor.

 

"HER KULVARDA İFADE EDİYORUZ"

Gelin Zonguldak'a 15-20 bin kişinin çalışabileceği fabrika açın, istihdam alanı yaratın muhtarlarımızın köyleri boşalmasın Zonguldak'ın insanları dışarıya gitmek zorunda kalmasın, kilit vurulacaksa o zaman gelin hep beraber kilidi vuralım. Zonguldak'ta yeni istihdam alanları yaratmadan TTK'ya zarar verecek her hareket Zonguldak'ı yok etmenin temelini atmaktır, biz buna müsaade etmeyeceğimizi bu uğurda ne mücadele verilmesi gerekiyorsa vereceğimizi her kulvarda ifade ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Mutlu, sendikanın, sivil toplum kuruluşlarının ve kurumda görev yapan teknik kadrolar ile bakanlık görevlilerinin bir araya gelerek ortak bir yasa tasarısı hazırlamasını önerdi.

 

"MADENCİ EKMEĞİNİ ÇOK YEDİK"

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal, maden ocakları ile ilgili son dönemde çeşitli söylemleri duyduklarını belirterek, "Ticarette madencilik ekmeğini çok yedik. Madencilerin o alın teri ile çalıştığını kutsal kazandığı paralardan bizler de çocuklarımız da yararlandı. Zonguldak bölgemizde madenci sayısı azaldı. Zonguldak vakti zamanında madenlerle var olmuş bir şehirdir, emeğin başkentidir. Maden ocaklarının daha sağlıklı daha işlevsel hale gelmesi için muhtarlar olarak GMİS'in yanındayız, destekçileriyiz" dedi.

 

"KÖY VE MAHALLELERDE MADENCİLER VAR"

Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç da köy ve mahallelerde maden ocaklarında çalışan kişilerin bulunduğunu söyledi.

 

KATILANLAR

Toplantıya GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, GMİS Armutçuk Şube Yöneticileri, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal ile çok sayıda mahalle ve köy muhtarı katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)