Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'nde haziran ayı başında açılan 'Sigara Bırakma Polikliniği', bugüne kadar 123 sigara tiryakisine tedavi uyguladı. Uygulanan tedavilerde yüzde 80'lere varan başları sağlandı.

Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre, polikliniğe gelen hastaların sigara bırakma oranının yüksek olduğu belirtildi. Pazartesi ve çarşamba günleri açık olan poliklinikte gelen hastalara ilk olarak akciğer filmi çekiliyor. Kandaki karbonmonoksit gazının da ölçümlerinin tamamlanmasının ardından hasta psikolog ile görüştürülüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ereğli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Sigara Bırakma Polikliniği'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zülfikar Çelik, gelen hastalarda sigarayı bırakanların sayısının fazla olduğunu söyledi. Sigarayı bırakma yolunda adım atan birçok tiryakinin ise sigarayı azalttığını kaydeden Çelik, sigarayı bırakanlardan aldıkları tepkilerin de olumlu olduğunu söyledi. Polikliniğe gelen tiryakilerin sigarayı genelde stresten içtiklerini dile getirdiklerini söyleyen Zülfikar Çelik, sigara içme yaşının da 11'e kadar düştüğünü ifade etti.

Çelik, "Haziran ayı başında açılan merkezimize bugüne kadar başvuran tiryakilerden birçoğu ya sigarayı bıraktı, ya da sigara sayısını azalttı. Hastamızı psikolog ile görüştürüyoruz. Psikolog ile görüşen hastalarımıza uygulanacak olan tedavi programı da belli oluyor. Yapılan görüşmeler sonrasında bazı hastalarımıza ilaçla tedavi yoluna gidiyoruz. Bazı hastalarımızın da kendi iradeleri ile bırakması yönünde tedavi uyguluyoruz." dedi.

"SİGARA ALIŞKANLIĞI ÖZENTİ İLE BAŞLIYOR"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Zülfikar Çelik, Türkiye genelinde sigaraya başlama yaşının 11'e kadar düştüğünü ve sigaraya başlamada en büyük etkenin ise özenti olduğunu kaydetti.

Özellikle anne ve babaların çocukların yanında sigara içmelerinin çocuklarda özentiye neden olduğuna değinen Çelik, "Çevre unsurunun da etkili olduğu günümüzde sigaraya başlayanların ortak noktasının ise özentiden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Sigara içen hastaların başında ağırlıklı olarak bayanlar geliyor. Bayanların sigara alışkanlığı sosyal yaşantılarından ve maddi durumlarının sıkışık olmasından kaynaklanıyor. Bir kere başladıktan sonra bir daha da bırakmak istemiyorlar. Bize gelen hastalarımızda yaş ortalaması 25 ile 35 arasında oluyor." diye konuştu.

"SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERİ MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ"

Sigara Bırakma Polikliniği doktoru Göğüs hastalıkları uzmanı Zülfikar Çelik, sigarayı bırakmak isteyen tiryakileri merkezlerine beklediklerini ve davet ettiklerini söyledi.

Sigaranın zararlarını anlatmakla bitiremeyeceğini kaydeden Çelik, "Maddi boyutundan çok sağlığa verdiği zararları anlatmakla bitiremeyiz. Ayda sigaraya verilen para en az 150 lira oluyor. Bununla birlikte Akciğerler başta olmak üzere Vücudun her bölgesine zarar veriyor. Sigarayı bırakmak isteyen herkes bizlere başvurabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra ise vücut kendisini yeniliyor ve belirli bir zamandan sonra insanlar kendisini yeniden doğmuş gibi hissediyor. Bu nedenle de sigara tiryakilerine çağrıda bulunmak istiyorum. En azından bizlere gelerek bir görüşme yapsınlar. Onlara içtikleri sigaranın ne kadar zararlı olduğu konusunda bilgilendirmekler bulunalım. Daha sonra kendileri düşünerek bırakmak isteyip istemediklerinin kararını versinler." şeklinde konuştu.

"HASTALARA PSİKOLOG DESTEK VERİYOR"

Sigara Bırakma Polikliniği'nde görev yapan Psikolog Doktor Gözde Teker de sigarayı bırakmak için ilk olarak tiryakilerin kendilerinin istekli olmaları gerektiğini ifade etti.

Kararını veren her tiryakiye destek verdiklerini dile getiren Teker, "Gelen hastalarımızdan birçoğu sigarayı bırakamayacağını düşünüyordu. Ancak uygulanan tedavi programları sonrasında bu düşünceden vazgeçtiler. Yapılan konuşmalar ve bilgilendirmeler sonrasında sigarayı bırakma kararı alan hastalarımıza verdiğimiz desteklerle de bunu başarmalarını sağlıyoruz. Yeter ki bizlere gelsinler ve bizlerle görüşsünler. Sigarayı bırakmak hem sağlıklarına kavuşmalarını, hem de maddi anlamda büyük bir kazanca sahip olmalarını sağlayacak." dedi.

"30 YILLIK SİGARA TİRYAKİSİ DE MERKEZE BAŞVURDU"

Polikliniğine başvuran hastalardan Nilgün Şenol (53), 30 yıldır sigara içtiğini ve polikliniğin açıldığını duyar duymaz başvurduğunu söyledi.

Aşırı stresten dolayı sigara içtiğini dile getiren Şenol, günde 2 pakete yakın sigara içtiğini bırakmak için ya da en azından azaltabilmek için polikliniğe başvurduğunu anlattı. Şenol "Sigarayı Kendi kendime bırakmak için çareler aradım. Azaltmak için uğraştım. İçtiğim sigaranın sayısı günde 2 paketi buluyordu. Özellikle sinirlendiğim ve aşırı stres yaşadığım zamanlarda sigara sayısını arttırıyorum. Ancak tedaviye başladıktan sonra günde 2 paket içtiğim sigarayı, bugünlerde 2 günde bir pakete kadar düşürdüm. Tek isteğim, yapılacak tedavi programı ile sigarayı tamamen bırakabilmek." açıklamasında bulundu.