Ereğli İş Adamları ve Sanayicileri Derneği, 2010 yılının Japon Halk Kültürü yılı seçilmesi sebebiyle Nagoya-Türk Japon Derneği işbirliği ile Japon Yaşantısı ve Kültürünü Tanıtım etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliklere halkın ilgisi ise yoğun oldu. Öğle saatlerinde başlayan etkinliklerde Japon konukların sergilediği gösteriler katılımcılar tarafından meraklı gözlerle izlendi. Etkinliklerde Kendo, Çay Seremonisi, shodo gösterisi sunuldu. Programda ayrıca açılan el işi, kıyafet ve süs eşyalarından oluşan Japon esintileri sergilendi. Akşam saatlerine kadar devam eden etkinliklerde Türk ve Japon kültürleri ortaya konularak iki millet arasında kaynaşma ortamı sağlandı. Akşam saatlerine kadar devam eden etkinliklerde Ereğli İş Adamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nurettin Tüylüoğlu, Ereğli'ye gelen Japon konuklara çeşitli hediyeler ve plaketler verdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ereğli İş Adamları Derneği Başkanı Nurettin Tüylüoğlu, ERİD'in yaptığı ülke tanıtım toplantıları, eğitim seminerleri, yurt içi ve yurt dışı gezileri ile işadamlarına desteğini sürdürdüğünü belirtti. Tüylüoğlu konuşmasında, "Derneğimiz ülke ve dünya gündemine paralel olarak, ekonominin değerlendirildiği bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı, akademisyenlerden sivil toplum kuruluşu temsilcilerine kadar pek çok kişiyi işadamları ile biraraya getirmektedir. TUSKON'un başarısı hiç şüphesiz sayıları bini aşkın Türk okulunun dünyaya sağladığı güven ve saygınlıktır. Bu sebeple bu okulları açan idareci ve öğretmenlere teşekkür ediyoruz.2010 yılının Japon yılı olması dolayısıyla Japonya'nın Nagoya kentinde faaliyet gösteren Nagoya Türk-Japon Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz Japon yaşamını ve kültürünü tanıtma toplantısı düzenledik." dedi.

Nagoya Türk Japon Derneği Başkanı Hiroaki Takahashi ise salondaki konuklara Türkçe olarak 'hoş geldiniz' diyerek konuşmasına başladı. Takahashi şöyle konuştu: "2010 yılı Türkiye'de Japon yılı olup, iki ülke arasında köprülerin gelişmesi için imzalanmış bir programdır. Nagoya' da bulunan devlet-belediyeye bağlı, kar amacı gütmeyen bir derneğiz. 2010'da Türkiye'de yapılan faaliyetlere katılmak için bakanlığa başvurduk. Üsküdar Belediyesi ve Ereğli'den gelen davetler bizi çok etkiledi. Davetiniz için teşekkür ederim. Japon dışişleri bakanlığı ve Türk Büyükelçiliğinden alınan destekle, yürüttüğümüz bu programın amacı Japonya'yı Türkiye'ye tanıtmaktır."

Yapılan konuşmaların ardından çay seremonisi düzenlendi. Japon Hat Sanatı'ndan örneklerin de sunulduğu etkinlikte Japon kültürünü tanıtan bir sergi de açıldı. Shodo, Kimono ve Origami köşesinin de bulunduğu sergide özellikle Bayanlar kimono giyerek hatıra resmi çektirdi. Origami köşesinin en büyük meraklıları ise miniklerden oluştu.