Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) “Dönerci, Kebapçı ve Pideci” standartları Resmi Gazete’de yayımlandı. Standarda göre, dönerci, pideci ve kebapçılar, kullandıkları baharatları, araç-gereç ve ekipmanları çok iyi tanıyarak, bir diyetisyen gibi bilgili olmanın yanı sıra tutum ve davranışları ile örnek olacaklar.
Son yapılan dönerci, pideci ve kebapçı standartları ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, meslek standartlarının iş yaşamında istihdam edilecek kişilerin sahip olması gereken bilgiyi ortaya koyduğunu belirtti. Başkan Küçük, “Bu dokümanlar özellikleri ile iş yaşamı ve eğitim yaşamı arasında önemli bir köprü işlevi görüyor. Bu hazırlanan standartlar doğrultusunda gerekli ustalık belgesine sahip olmak için öncelikle dönerci, pideci ve kebapçılarımız kullandıkları araç, gereç ve ekipmanlarını iyi tanımaları gerekiyor” dedi.
Kullanılacak araç, gereç ve ekipmanın yanında gerekli bilgi ve beceriye de sahip olunması gerektiğini belirten Alparslan Küçük, “Öncelikle iyi bir usta; kullandığı araç, gereç ve ekipman bilgisine, baharat ve et çeşitleri ile özelliklerini bilecek. Diyet bilgisi, depolama teknikleri bilgisi olacak. Ekip içinde çalışma yeteneği, el becerisi, farklı koku ve tatları ayırt edebilme yeteneği ölçülecek. Gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, hamur hazırlama bilgisi, hijyen bilgisi, iletişim yeteneği, ilk yardım bilgisi, İSG bilgisi, işyeri çalışma izlekleri bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, maliyet bileşenleri bilgisi, mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, mesleki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgi, mesleki terim bilgisi, öğrenme, öğretme ve kendini geliştirme yeteneği, pişirme teknikleri bilgisi, problem çözme yeteneği, standart ürün hazırlama bilgisi, sunum ve temel servis kuralları bilgisi, temel çalışma mevzuatı bilgisi, ürün bilgisi ve zamanı iyi kullanma becerisine sahip olmalıdır” diye konuştu.
İyi bir ustanın tutum ve davranışlarına da dikkat etmesi gerektiğini anlatan Küçük, “Amirlerine ve çalışma arkadaşlarına doğru ve zamanında bilgi aktarmak, yardımcı elemanlarına ve birlikte çalıştığı kişilere örnek olacak şekilde davranmak, bilgi, tecrübe ve yetkisi dahilinde karar vermek, çalışma zamanını iş emrine uygun şekilde etkili ve verimli kullanmak, çalışmalarında planlı ve organize olmak, çevre korumaya karşı duyarlı olarak, çevre, kalite ve İSG mevzuatında yer alan düzenlemeleri benimsemek, değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak, ekip içerisinde uyumlu çalışmak, görev tanımını, görevi ile ilgili talimatları ve sorumluluklarını bilmek ve yerine getirmek, göreviyle ilgili yenilikleri izlemek, uygulamak ve yardımcı elemanlara aktarmak, hizmet içi eğitimlere katılma ve mesleki bilgilerini geliştirme konusunda istekli olmak, iletişim kurduğu kişilerle etkili ve güzel konuşmak, güler yüzlü ve nazik davranmak, gıda güvenliği kurallarına uyarak işletmeye ait araç, gereç ve malzemelerin kullanımına özen göstermek, kaliteye önem vermek, karşılaşılan sorunlar karşında soğukkanlı olmak ve çözüm üretmek, kişisel bakım ve hijyenine dikkat ederek, çok önem verdiğimiz meslek ahlakına sahip olmak, verimli ve ekonomik çalışmaya özen göstermek” şeklinde konuştu.