Kemal Anadol, Kurtuluş Savaşı’nda Karadeniz’de yaşananları “Kulağım Karadeniz’de” isimli kitabında  topladı.

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan Kemal  Anadol’un ‘Kuvayı Milliye Donanmasının Romanı’ olan Kulağım Karadeniz’de kitabında, Türkiye’nin özgürlük mücadelesindeki tek deniz savaşının gerçekleştiği Alemdar Gemisi olayında yaşananlar da ayrıntıları ile yer alıyor.

Alemdar Gemisi’nin batırılarak yüzdürülmesinin yasak olduğu dönemde, bu gemiyi Trabzon’a götürmek üzere Şevket Bey’den “Gemiyi önce yüzdürmeye çalışacaksın. Yolda yakalanırsan mesuliyet sana  ait. ‘Bizim haberimiz yok’ diyeceğiz. Şimdi tekrar soruyorum. Vazifeyi  her halükarda  kabul ediyor musun?”  emrini alan Yüzbaşı Nuri Kaptan hemen yanıtladı:  “Elbette; her halükarda.”

 

Zonguldak ve Ereğli’nin kurtuluş mücadelesinin  de yer aldığı kitabın büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Kemal Anadol’un  önümüzdeki aylar içinde kitabın tanıtımı için Zonguldak ve Ereğli’de  düzenlenecek  imza gününe  katılması bekleniyor.





Kitabın Tanımı

Çılgın Türk denizcileri sadece Kurtuluş Savaşı malzemesini değil, aynı zamanda bağımsızlık ve özgürlük ateşini taşıdılar. Onlar sayesinde Gazi Mustafa Kemal “Gözüm Sakaryaʼda, Dumlupınarʼda, kulağım İneboluʼdaydıˮ diyebildi.

Kemal Anadol, 1919-1923 arasında Karadenizʼde yaşanan olayları akıcı bir roman kurgusuyla okuyucuya aktarıyor. Mustafa Kemalʼden Frunzeʼye, Leninʼden Stalinʼe, Cebesoyʼdan Mustafa Suphiʼye, Enver Paşaʼdan Çiçerinʼe sizi aynı toplantı odasında ya da mektuplarla belgelerde buluşturuyor. Bugüne kadar bilinmeyen pek çok tarihsel gerçeği okuyucuya heyecanla aktarıyor.

Sayfalar arasında, başarı, zafer ve mutluluk kadar, acı, hüzün ve yokluk duyguları da dolaşıyor.

Kitabı kapatırken Atatürkʼün ünlü sözünü hatırlıyorsunuz:

“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.ˮ

Amiral Cem Gürdeniz



Haber: Eyüp Bektaş