Büyük Ayrılık, Kasırga, karşı yaka memleket, Milattan Sonra, 12 Eylül Günleri, İnsan Manzaraları ve Termik Santrallere Hayır isimli kitapları bulunan Kıvılcım Kemal Anadol, en son yazdığı “Filmi Geriye Sarınca” kitabında  Kdz. Ereğli’yi yazmıştı. İzmir’de yaşayan Zonguldak’ın eski Milletvekillerinden Kemal Anadol, şu anda da harıl harıl yeni kitabının hazırlığı yapıyor. Kahramanı Kdz. Ereğlili olan “Kulağım Karadeniz’de” kitabının önümüzdeki aylarda yayımlanacağını belirten Anadol görüşlerini şu sözlerle ifade etti:

 

GENEL KURMAY KAYITLARI

Yazdığım son romanın adı "Kulağım Karadeniz'de". 1919-1923 arasındaki Kurtuluş Savaşımız döneminde geçen olayların romanı.  Genelkurmay Başkanlığının belgelerinden de anlaşılacağı gibi savaşımızda kullandığımız savaş malzemesi Sovyet Rusya'dan geliyor. Ama nasıl geliyor? İşte bu sorunun yanıtı yakın tarihimizin sayfaları arasında pek belirli değil. Sovyet Rusya, cephaneyi Novorosiski, Tuapse ve Batum limanlarına bırakıyor. Onları Anadolu'ya taşımak Ankara Hükümetinin görevi. Oysa Osmanlı Donanmasına işgalci İngiliz, Fransız ve diğer devletler el koyup gemileri Haliç'e bağlamışlar. 

 

MUSTAFA KEMAL "GÖZÜM SAKARYA'DA, DUMLUPINAR'DA KULAĞIM İNEBOLU'DAYDI" DEMİŞTİR.

İşte mucize burada başlıyor. 1500 muvazzaf Bahriye zabitinin sadece 232si, (onlar da teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, pek az binbaşı) İstanbul'da çoluk çocuğunu bırakıp Anadolu’ya geçip, sonu belli olmayan bu kutsal maceraya atılmasa savaş kazanılamazdı. Çıkarılan emirle Karadeniz sahillerindeki İlyaslar, Temeller, İdrisler askerliklerini Bahriyeli olarak yaptılar. Nerde? Sadece 5 tonun üstündeki takalardan, römorkörler ve el konulan birkaç gemiden oluşan 28 teknede... Bunların toplam tonajı sadece 7800 ton. Oysa bu çılgın denizciler savaş boyunca Sovyet limanlarından Trabzon, Samsun ve İnebolu'ya 300000ton silah ve mühimmat taşımışlar. Bu mucize değil de nedir. Onun için Mustafa Kemal "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da kulağım İnebolu'daydı" demiştir.

Bu deniz savaşında en önemli şehirlerden biri de Ereğli'dir. Alemdar olayı başlı başına bir tarihtir. Ama Ankara Hükümeti Ereğli'de Nakliyat-ı Bahriye Kumandanlığı kurmuştur. Ereğli Kurtuluş Savaşında kendini işgalden ilk kurtaran Gazi bir şehirdir aslında. Zonguldak, Amasra ve Bartın'da, Devrek'te çok önemli olaylar tarihin külleri altında kalmıştır.

 

EREĞLİ’DE İMZA GÜNÜ

Çıkmasını merakla benim de beklediğim roman önümüzdeki aylarda yayınlanacaktır. Romanın kahramanı da bir Ereğlilidir. Roman yayınlandığında Ereğlili hemşehrilerimle birlikte olacağım bir söyleşi ve imza günü beni mutlu edecektir.

 

AYRILIKLARA DOKUNAN KALEM

25 Ocak 2018 Perşembe günü İzmir Konak Belediyesi’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılacak olan  “Edebiyatımızda Vefa İstasyonu” başlıklı oturumun konusu “Yazın Emeği ve Anılarıyla Kemal Anadol”.   Osman Özbaşak’ın yöneteceği oturumun diğer konuşmacıları; Abdullah Bizden, Erdal Karademir, Hüseyin Yurttaş ve Sancar Maruflu. Bekir Yurdakul da bir sunum gerçekleştirecek.  

Anadol bu konuda da “İzmir'de yapılacak etkinlik benim yayınlanmış kitaplarım ve yaşadıklarım üzerine düzenlenmiştir.”  Dedi.