Kdz.Ereğli'ye bağlı Aydınlar köyünde halk, kendi imkânları ile seyyar morg aldı. 2 bin liraya mal olan seyyar morg, caminin deposunda muhafaza ediliyor.

Aydınlar köyü halkı, hayatını kaybeden köylülerin naaşlarını bekletmekte yaşadıkları sorunu seyyar morg alarak ortadan kaldırdı. Ereğli merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan köyde, köylülerin kendi arasında topladıkları para ile Devrek’ten alınan seyyar morg, Aydınlar Merkez Camii'nin deposunda muhafaza ediliyor.

Özellikle yurt dışından gelen cenazeleri bekletmek için kullanılacak olan seyyar morgun alınma fikri, köyün imamından çıkmış. Daha önce köyde hayatını kaybeden iki cenazenin naaşlarını Soğanlı Yörük köyünde bulunan seyyar morgda bekleten köy imamı, muhtar ve köyün ileri gelenlerine görüşmüş ve seyyar morgun alınmasına karar verilmiş. Seyyar morgun, Devrek ilçesinde satıldığını tespit eden köyün ileri gelenleri, gerekli 2 bin lirayı köylülerden toplama kararı aldı. Köylülerin de bu olaya sıcak bakmasıyla toplanan para ile Aydınlar köyüne seyyar morg kazandırıldı.

Köyün İmam Hatibi Ali Mısırlı (42), son iki cenazelerinde yaşadıkları sıkıntılar sonrasında morgu almaya karar verdiklerini söyledi. İmam Mısırlı, “Özellikle yurt dışından gelen cenazelerimizi bekletecek bir yerimiz yoktu. Soğanlı Yörük köyünde seyyar morgun olduğunu duyunca gidip baktık. Köy halkının kendi arasında topladığı para ile morgu aldık.” dedi. Morgun elektrikli olması nedeniyle cenazeleri uzun süre saklayabildiklerini kaydeden Mısırlı, “Aldığımız morg yandan soğutmalı. Cenazeyi morgumuzun içerisine koymadan yaklaşık 2 saat önce çalıştırıyoruz. İçerisi soğuduktan sonra da cenazemizi morgumuzun içine koyuyoruz. Kapağının üstündeki camdan cenazeyi görmek mümkün. Cenaze yakınlarının cenazeye ulaşamaması için kilidi de var. Kilidini kapatarak cenaze sahiplerinin cenazeyi rahatsız etmesini de engellemiş oluyoruz.” diye konuştu.

Köy Muhtarı Muhammet Kocaman (58) ise “Biz Aydınlar köyü olarak uzun süredir almayı düşündüğümüz morgu Devrek’ten aldık. Şu anda seyyar morgumuzu camimizin deposunda muhafaza ediyoruz. Bu morgun alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye ifade etti.