Alaplı Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Rafet Arslan, yaz aylarını gelmesi ile birlikte artan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşların daha dikkatli olmalarını isteyen Arslan, kene ısırması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi. Arslan, her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşımadığı, taşıma yeteneği olsa bile hepsinde virüsün bulunmayabileceğini ve insanların gereksiz panik yapmamaları gerektiğini de dile getirdi. Vücutta keneye rastlanması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini anlatan Arslan, “Kenenin elle çekilerek çıkarılmaya çalışılması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hastalığın bulaştığı kişilerde baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş görülebilir.
Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir. Bu belirtileri hissedenlerin kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp, piknik yapanlar ve korunmasız olarak yeşil alanda bulunanlar risk altındadır” dedi.
Kenelerden korunmak için uzun kollu ve kapalı elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Arslan, “Vatandaşlarımız piknik alanlarında daha çok uzun kollu ve kapalı elbiseleri giyerek kenelere karşı tedbir alabilir. Ayrıca, pantolon paçalarının çorap içine sokulması, daha çok açık renk elbiseler giyerek keneleri görünmesini sağlayarak kendilerini kenelere karşı koruyabilirler” diye konuştu.