31 Mart Yerel seçimlerinde tek rakamlı geri  sayıma geçtiğimiz şu günlerde, TMMO Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Zonguldak  İl Temsilcisi Kamuran Ayyıldız  “Kent Yaşamında ‘İNSAN’ olgusunu vurgulamak adına” tekrar açıklama yapma gereği duyduklarını bildirdi.

Kamuran Ayyıldız,  yerel yönetimler  ve belediye başkanlarının öncelikle vizyoner olması gerektiğini ve  kentin ve kentlinin mevcut sorunları ile sınırlanmamış geleceğe yönelik katılımcı bir anlayışla ve yenilikçi yaklaşımlara vizyonel bakış açısı getirecek ekiplere ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekerek “Kentler artan nüfus, gelişen teknoloji, gündelik ihtiyaçların artmasıyla hızla değişiyor ve hayatımızın merkezine oturuyorlar. Ancak bu gündelik yaşamın sirkülasyonu doğa bizler için hayati önem taşımaktadır. Kentlerin esas yaşam kaynakları doğadadır. Doğada ise süreklilik esastır. Yerel Yönetimlere aday olanlar bu durumu öncelikle benimsemeli ve projelerini yönlendirmelidirler.” Dedi.

Ayyıldız açıklamasına şöyle devam etti:

Yerel yönetimlerin günümüz yüzyılında sosyal adaleti sağlayacak şekilde faaliyetlerde bulunması gerekiyor. Çünkü kentlerdeki sosyal parçalanma sosyal adaletsizlikleri arttırdığı gibi kentlerin toplumsal katkısını ortadan kaldırmaktadır.

Kentsel ekonomiyi güçlendirecek ve kentlilik bilincini arttırıp kente katma değer sağlayacak toplumsal katkıları öncelemeliyiz.

Plan yapanların, o ilde veya ilçede yaşayan insanları var sayması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Kentin mihenk taşı olarak tanımlayabileceğimiz alanlarda emsal artışı sağlayarak rant dağıtan bir belediyecilik anlayışına karşıyız.

Sosyal İnovasyon (“yenilikçi veya yaratıcı fikirlerin ileri veya dijital teknoloji yardımıyla projelendirmek ve uygulamaya geçirmek”), Yerel yönetimler açısından son derece önemli bir konsepttir. Vatandaşın fikir ve çözüm önerilerinin yerel yönetimin karar alma süreçlerinde yer almasını sağlayan katılımcı demokrasi modelidir. İlk aşama Vatandaştan gelen yaratıcı fikirlerin ve çözüm önerilerin bir havuzda birikmesi ve fikrin projeye dönüşmesi, projenin de hayata geçirilmesi suretiyle sosyal sorunların ve yaşamsal önemi olan konuların çözüme kavuşturulmasıdır. Sosyal inovasyon çoğu zaman bir fikrin ilk defa hayata geçirilmesi de olabilir ya da gelişmiş ülkelerin kendi yerel yönetimlerinde uyguladıkları iyi uygulamaların kendi şehrine adaptosyonu veya uyarlanması ile de yapılabilir. Kentsel dönüşüm, trafik sorunun çözümü, altyapı sorunları, park, bahçe ve yeşil alan gibi birçok konu sosyal inovasyon ile çözülebilir.

Kentin mimari olarak değişimi, konut sayısının artması, yeşil alan sayısının azalması, iş yerleri ve toplumun ortak zaman geçireceği mekân ve alan ihtiyacının artması, kentsel sorunların fiziksel olarak gözle görülebilen kısmını ifade etmektedir. Oysa fiziksel olarak gözle görülmeyen ancak etkisini hissettiğimiz daha birçok sorun da söz konusudur.

Biz, kentlimizin çağdaş ve onurlu bir şekilde yaşamasını sağlayan ve yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan bir belediyeciliği savunmaktayız. Kültür - sanat vizyonuna yönelik olarak önemli çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz.