Çevre problemleri (Hava Kirliliği, Deniz Kirliliği, Derelerin Kirliliği, Ormanların Tahrip Edilmesi, Arış Betonlaşma, Aşırı Trafik – Gürültü ve Egzoz Kirliliği vb) bulunmaktadır. Sahil Şeridinde yapılaşma büyük çoğunluk tarafından istenmemektedir.

*

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Sevgi, Barış Dostluk Festivali’nd, kası adı KERÇEP olan  Kdz. Ereğli Çevre Platformu bir stand kurarak, Bölgemizde Yaşanan Çevre Sorunları ve Çözüm Yöntemleri  konulu bir anket yaptı. 131 kişinin katılım gösterdiği anketin sonuçlarına göre, en çok şikayet hava kirliliğinden oldu. Bölgemizdeki sanayileşme ile birlikte yaşanan hava kirliliğinin  yarattığı kanser patlaması nedeniyle Bülent Ecevit Üniversitesi hastanesinde Batı Karadeniz’in en büyük kanser  araştırma merkezi kurulmuştu. Ancak bu araştırma merkezi de, büyük çoğunlukla doktorsuzluktan tedavi veremez duruma düşmüştü.

Kerçep,  ankete verilen yanıtları analiz ettiğini ve soruların değerlendirmesinin yapıldığını  vurgulayarak ayrıntıları şöyle bildirdi: 

HAVA KİRLİLİĞİ

Ankete katılanlara göre Ereğli’de Hava Kirliliği vardır ve ana nedeni ise ERDEMİR’dir. Ankete katılanlar tarafından Hava kirliliğinin Astım, Allerji, KOAH, ve Kansere neden olduğu bilinmekte,  %55’nin ailesinde solunum yolları hastalıkları yaşanmıştır. Bu durum ilçemizde hava kirliliğinin neden olduğu hastalıkların yüksek olduğunun önemli bir göstergesidir.

DENİZ ve DERE KİRLİLİĞİ

Ankete katılanlar Ereğli’de deniz ve derelerin kirli olduğunu düşünmektedir. Deniz kirliliğinin ana nedeninin ERDEMİR ve Halkın Denize Attıkları / Denizi Kirletmesi olduğu, derelerin kirliliğinin ana nedeni olarak Taş Ocakları ve Sanayi Atıkları (cüruf vb) olduğu öngörülmektedir.

ORMANLARIN TAHRİBATI

Ankete katılanların büyük çoğunluğuna göre Türkiye’nin doğal, ekonomik ve kültürel olarak her türlü potansiyel değerinin madencilik faaliyetlerinin inisiyatifine bırakıldığını düşünmektedir.  Bölgemizde bulunan ormanların gelir amacı ve / veya madencilik faaliyetleri için zarara uğradığı, tahrip edildiği düşünmektedir.

SAHİL ŞERİDİNDE YAPILAŞMA (CAMİ KURULMASI)

Ankete katılanların büyük çoğunluğu tarafından Ereğli sahilinde Amfi Tiyatronun önünde denizin 23 bin m2(metrekare) doldurularak yapılaşmayı (cami kurulmasını) doğru bulmamaktadır.

ÇÖPLERİN TOPLANMASI, PLAJ ve PİKNİK ALANLARI,  AŞIRI YAPILAŞMA, AŞIRI ARAÇ KULLANIMI-GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

Ankete katılanlar çöp toplama, sokak ve mahalle temizliği, liman içi ve sahil şeridi temizliğini ORTA seviyede, plaj ve piknik alanı temizliği ORTA seviyede değerlendirmektedir. İlçemizde aşırı yapılaşma / betonlaşmanın çevreye ve küresel ısınmaya olumsuz etkisi olduğu, aşırı araç kullanımı, gürültü ve egzoz kirliliği olduğu düşünülmektedir.

SOKAK HAYVANLARI

Ankete katılanlar ilçemizde sokak hayvanlarının korunması, bakımı, beslenmesi için yeterli destek sağlanmadığını düşünmektedir. Yapılması gerekenler hakkında öneriler anket çözümlemesinde anlatılmıştır.

KAYMAKAMLIK ve BELEDİYE’NİN ÇEVRE KONULARI YAKLAŞIMI

Ankete katılanların Kaymakamlık ve Belediye tarafından ilçemizin çevre ve ekolojik denge sorunlarına müdahalede bulunup, etkin çözümler getirme durumunu ORTA seviyede olduğunu düşünmektedir.

KERÇEP DEĞERLENDİRMESİ

Ankete katılanların çoğunluğu tarafından KERÇEP bilinmekte olup, yine büyük çoğunluk tarafından KERÇEP faaliyetleri olumlu olarak değerlendirmektedir. Görüş ve öneriler anket çözümlemesinde aktarılmıştır.

SONUÇ

Sonuç olarak ankette ortaya konulan görüşlere göre İlçemizde önemli çevre problemleri (Hava Kirliliği, Deniz Kirliliği, Derelerin Kirliliği, Ormanların Tahrip Edilmesi, Arış Betonlaşma, Aşırı Trafik – Gürültü ve Egzoz Kirliliği vb) bulunmaktadır. Sahil Şeridinde yapılaşma büyük çoğunluk tarafından istenmemektedir. Kaymakamlık ve Belediyemizden çevre ve ekolojik denge konularına daha etkili taraf olmaları, çözümler getirmeleri beklenmektedir.

KERÇEP olarak halkın görüşlerinin ortaya konulması, çevre ve ekolojik denge sorunlarını gündeme getirmek – çözüm önerileri sunmak için mücadeleye devam edeceğiz.