Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeyi, su ve kaynak kullanımlarımızı azaltmayı öneriyoruz. Çevre ve ekoloji bilincinin hızla gelişmesini, bu amaçla tüm imkanların kullanılmasını arzu ediyoruz.

*

Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)  “Herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz.”  Başlıklı yazılı açıklamasında çevre sorunlarına dikkat çekti.

KERÇEP; 1972’de 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edildiğini belirtirken, ülkemizde ise 1982 Anayasası’nda yer alan “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” cümlesini de hatırlattı.

1972’den bu yana geride kalan 50 yıl içinde uygulanan politikaların kâr hırsıyla kontrolsüz bir sanayileşme nedeniyle doğal kaynakların sorumsuzca kullanıldığını kaydeden KERÇEP görüşlerini şöyle ifade etti:

Doğal kaynakları sorumsuzca yok eden vahşi madencilik ve enerji üretimi, ormanların akarsuların denizlerin tarım ve yaşam alanlarının tahribatı doğayı kirletmiş, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri oluşmuştur. Bu nedenlerle göller nehirler dereler kurumakta, kullanılabilir su kaynakları hızla azalmakta, tüm dünyaya yayılan salgın hastalıklarla karşılaşılmakta, orman yangınları, seller, aşırı hava kirliliği canlı yaşamını tehdit etmektedir. Dünya’da her 10 kişiden 9’u kirli hava solumakta solunum hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, akciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanmakta, erken ölümler artmaktadır. Çevre kirliliği ile gıdalarımızın zehirlenmesinden tüm canlıların yaşamı olumsuz etkilenmektedir.

Bu gidişatı değiştiremezsek bir felaket yaşayacağız.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün değişim için başlangıç olmasını diliyoruz. İnsanın doğanın hakimi değil, doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesini, doğaya zararlı değil faydalı olmak için çabalamasını diliyoruz. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeyi, su ve kaynak kullanımlarımızı azaltmayı öneriyoruz. Çevre ve ekoloji bilincinin hızla gelişmesini, bu amaçla tüm imkanların kullanılmasını arzu ediyoruz.

Anayasamızda yer alan “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” ifadesini hatırlatarak herkesi çevre kirliliklerine, yanlışlıklarına, zarar verenlere karşı çıkmaya, mücadele etmeye davet ediyoruz.”