Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı’ya düzenlediği basın toplantısında Ereğli Fakülteler Kampüsü’nde gelinen son durum da soruldu. Çufalı, son olarak belediyeye ruhsat başvurusunda bulunduklarını belirtti ve yakın zamanda temel atılmasını beklediklerini dile getirdi. Çufalı, orada yeni bir fakültenin kurulması ile ilgili kararın YÖK’te olduğunu ifade ederek, yeni bir fakültenin kurulmasının kendilerini de memnun edeceğini söyledi.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, basın toplantısı düzenleyerek üniversitede yapılan çalışmalar ve elde edilen başarılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BEÜ Konuk Evi’nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıya Rektör Çufalı’nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Kemal Büyükgüzel, Veysel Haktan Özaçmak, Seyfullah Kara ve BEÜ Genel Sekreteri Hayri Bulazar katıldı.

“BELEDİYEYE RUHSAT BAŞVURUSUNDA BULUNDUK”

Rektör Çufalı, kahvaltı sonrasında yaptığı konuşmada gazetecilerin sorusu üzerine Ereğli Fakülteler Kampüsü’nde gelinen son durum hakkında da bilgi verdi. Çufalı, son olarak belediyeye ruhsat başvurusunda bulunduklarını belirtti ve “Ruhsattan sonra gerekli işlemler yapılacak. Yakın zamanda orada temel atılmasını bekliyoruz. Bizle ilgili bir çalışma vardı, incelemeleri için projeleri gönderildi, biz tamamladık ve ruhsat başvurusunu yaptık belediyeye. Oradan gelecek duruma göre; işte kaymakamlık, belediye, eğitim vakfı ile ortaklaşa bir şeyler yapacağız.”dedi.

“YENİ BİR FAKÜLTENİN KURULMASI BİZİ MEMNUN EDER”

Çufalı, kampüste hangi fakültelerin olacağı ile ilgili de; “şu anda kesin değil ama bizim öncelimiz şu; Denizcilik Fakültesi, Turizm Fakültesi orada olsun. Bu iki fakültede şu andaki mevcut durumda öğrenci sayılarımız düşüyor ne yazık ki, mevcut kampüste. Onları rahatlatmak istiyoruz. Bina sayısına göre diğer fakülteleri de taşıyabiliriz. Yeni fakülte talebinde de bulunulabilir. Bu konuda bir sıkıntı yok. Ama bizim için öncelik orada kampüs inşaatının başlaması. Fakülte kurmak biz talep ederiz ama kabul bizimle ilgili değil. YÖK bunu kabul edecek. İkincisi hangi fakülte kurulacak ona da YÖK karar verir, yine biz talep ederiz ama hangi fakülte kurulması ile ilgili yine YÖK kadar verir. Biz bunun görüşmelerini yapıyoruz ilgili kişilerle. Mesela daha önceki dönemde Alaplı’ya bir fakülte talebi olmuş ama YÖK kabul etmemiş. Hangi fakülte olabilir konusunda bizim görüşmelerimiz hem ilçedeki ilgili kişilerle hem de YÖK’le görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bir fakültenin kurulması bizi memnun eder.”diye konuştu.

“SÜREÇ UZUN SÜRDÜ”

Son yıllarda yatırım bütçelerinin kısıtlandığına dile getiren Çufalı, “Biz Ereğli kampüsü ile ilgili de taleplerimizi bütçeye sunuyoruz. Orada daha çok şuna bakıyorlar; başlamış bir inşaatınız var mı, ikincisi de sağlığa bu dönemde biraz daha önem veriyorlar bu konularda yani bina konusunda. Başlamış bir bina inşaatı yok, dolayısıyla o yardımı alamıyoruz. Sağlıkla ilgili de değil, o nedenle öteleniyor. Ama bu arada Ereğlimiz de biz kendi binamızı kendimiz yapacağız dediği için biz o konuda da her türlü diyaloğa açığız. Öyle başladı zaten bu. Ama orada biraz gecikmesinin nedeni askeriyenin şerhi vardı, onun kaldırılması biraz gecikti zaten. Hayırseverlerin katkısıyla yapılacak binalar, onlar da üzerine düşen görevi yapıyorlar. Ama bu süreç uzun sürdü. Tabi her şey pandemi ile ilişkilendiriliyor artık. Yoksa biz geçen yıl bekliyorduk, keşke her şey yolunda devam etseydi geçen yıl temelini atardık.”ifadelerine yer verdi.

“AŞAMA AŞAMA YAPILACAK"

Çufalı, kampüs binalarının şu aşamada sadece bağışçıların katkısı ile yapılacağını kaydederek, “merkezi bütçeden şu aşamada bir destek olmayacak. Ama ileriki aşamalarda biz talep etmeye devam edeceğiz. Kampüs aşama aşama yapılacak zaten. Şu anda bir aşamaya izin verildi. İkinci aşama ile ilgili askeriyenin yine o konuda yeniden yazın dendi. Birinci, hatta ikinci aşama ile ilgili bildiğim kadarıyla taahhütler oraya yeterli geliyor. Ama diğer aşamalarla ilgili henüz bir şey söylemek mümkün değil. Biz her yıl talebimize orayla ilgili devam edeceğiz merkezi bütçeye.”dedi.