​Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Gökçebey Orman Fidanlık Müdürlüğü yerleşkesinde yapımı devam eden Orman Hastalıkları ve Böcekleri Teşhis, Tanı, Yırtıcı Böcek Üretimi ve Biyolojik Mücadele Kapsamında planlanan Laboratuvar İnşaatında incelemelerde bulundu.

 

Beşel, bina içerisinde yapılan çalışmaların hazırlanan iş takvimine göre gittiğini dile getirdi.  Yapılması gereken eksiklerinde bir an önce giderilerek hızlı bir şekilde laboratuvarın bitirilmesi ve faaliyete geçmesi için gerekli talimatları veren Beşel şunları ifade etti:

 

“Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Orman Genel Müdürlüğümüzün talimat ve emirleri doğrultusunda ormanlarımızda kimyasal mücadele yapmıyoruz. Bunun sebebi tabiatın dengesini ve su kaynaklarımıza korumak ve aynı zamanda ormanda yaşayan diğer hayvan ve bitkilere zarar vermemektir. Orman zararları ile mücadelede biyolojik, mekanik ve biyoteknik mücadeleyi önemsiyoruz.

 


Laboratuvar faaliyete geçtikten sonra kestane ormanlarımızda etkisini sürdürerek, kestane ağaçlarının ölümüne ve dolayısıyla verim düşüklüğüne neden olan kestane kanseri Cryphonectria parasitica (Murr.) ile biyolojik mücadele çalışmaları artırılarak sürdürülecek ve kestane kanserinin yaptığı tahribatı minimize edeceğiz. Gerek zararlı böcek türlerinin gerekse doğal düşman türlerin teşhis ve tanısında kullanılmak üzere stereozoom mikroskop başta olmak üzere görüntüleme-kaydetme cihazları ( inkübatörotoklon, toprak stalizatörü vb) temin edilerek orman zararlılarına karşı yürütülen faaliyetlerimizi güçlendirecek ve biyolojik mücadele ile orman zararlılarına yönelik kapasitemizi geliştireceğiz.

 

Çağın gereklerine uygun doğaya uyumlu olan biyolojik mücadele kapsamında göknar ve çam kabuk böcekleri ile mücadele amaçlı yırtıcı böcek üretimini önemsiyor ve bu kapsamda bu laboratuvarın kurulması son derece önemli, laboratuvar ortamında çoğaltılacak faydalı yırtıcı böceklerin orman alanlarına bırakılması yoluyla orman zararlıları ile ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde mücadele edilmesi mümkün olacak ve laboratuvarımız 2018 yılında faaliyete geçecektir.”