​Çevresel kirlenme sonucunda kansere yakalanan kestane ağaçlarının bu hastalıktan kurtulması için çalışmalar devam ederken Orman Genel Müdürlüğü, 2013-2017'de düzenlediği "Kestane Eylem Planı" ile kestanenin kırsal alandaki kalkınmanın lokomotifi olmasını hedefleyen çalışmalarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı.

 

Köylülere ek gelir kapılarını açmak amacıyla Bölge Müdürlüğümüzde toplam yayılış alanı 271.510 Dekar olan kestane ile ilgili olarak bu güne dek, 87.440 Dekar alanda meşcere bakımı, 1.281 Dekar alanda rehabilitasyon çalışması yapılmış ve ayrıca 37.800 adet kestane fidanı toprakla buluşturulmuştur.

2017 yılında ise “Üretimden Tüketime Kestane Zonguldak’ ta Hayat Buluyor” sloganıyla yola çıkarak Bölge Müdürlüğümüz çalışma alanı içerisinde yer alan Zonguldak ve Bartın İllerinde kestane türünün ekolojik isteklerine cevap verecek geniş alanlar bulunmakta üretimi yapılan kestane meyvesi ile kestane balındaki verimi artırmak amacıyla asli olarak yayılış yaptığı alanlarda her türlü bakım ve rehabilitasyon çalışmalarına devam edilecektir.

Bölge Müdürümüz Ahmet Sırrı Beşel ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü çok çeşitli ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu zengin ekolojide ekonomimize ve orman halk ilişkilerine önemli katkılar sağlayan Kestane gibi bir türün yetişmesine uygun alanlara sahip bulunmaktayız. 5.000 KÖYE 5.000 ORMAN Projesi ile kestane bahçeleri kurulacak bu kurulan bahçelerde terbiye, verim çağındaki ağaçlar ile yaşlı ağaçlarda meyve üretimine yönelik budama ve malçlama yapılarak hem kestane meyvesinin verimi artırılacak hem de bölgemiz için önemli bir bal olan kestane bal üretiminin önü açılmış olacaktır. Yapılacak çalışmalarla, Kestanenin biyolojisine uygun açıklık alanlar Kestane ormanlarına dönüştürülecektir ” dedi.