Basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışının 56. yılında Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından etkinlik düzenlendi.

Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında, Zonguldaklı gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı resim sergisi açılışı gerçekleştirildi.

Yerel ve yaygın basın çalışanlarının haber esnasında çekilen fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışına; Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, AK Parti il Başkanı Zeki Tosun, AK Parti Merkez ilçe Başkanı Mustafa Çağlayan, CHP il Başkanı Umut Başoğlu, CHP Merkez ilçe Başkanı Fikret Zaman, MHP il Başkanı Hamdi Ayan, MHP Merkez ilçe Başkanı Niyazi Kıransoy, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, BKM Müdürü Abdullah Bakır, Türkiye Kamu-Sen il Başkanı ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören Zonguldaklılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necati Başar, Basın İlan Kurulu Müdürü Ali Nuhoğlu, Zonguldak Dernekler Federasyonu Başkanı Gurbet Altay ile gazeteciler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav sergiye gelen misafirlere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“10 Ocak günü Türk Basın Tarihi açısından önemli ve anlamlı bir günü simgelemektedir. Basın emekçilerinin 1961 yılında çıkarılan 212 Sayılı yasayla önemli haklara kavuşmasından rahatsızlık duyan gazete sahipleri, yasayı protesto etmek amacıyla 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu gelişme üzerine gazeteciler, sahip oldukları hakları ve meslek onurunu korumak için mücadele başlattılar ve çeşitli eylemler yaptılar. Gazeteciler, gazete sahiplerinin boykot kararı karşısında sendikanın öncülüğünde ‘Basın’ adıyla 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini yayınladılar. Bu mücadele tarihi, 1971 yılına kadar ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanmıştır. 1971 yılında gazetecilerin hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle bayram olmaktan çıkarılmış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Biz Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak da her sene gazeteci arkadaşların çalışırken çekilmiş fotoğraflarından oluşan sergi ile hem yaşadığımız zorlukları gösteriyor hem de siz değerli yetkililerle bir araya gelmiş oluyoruz. Basın emekçilerine tanınan hakların çoğalması ve saygınlığın artması dileğiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzü tebrik eder davetimize iştirak ettiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından davetliler Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından hazırlanan gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi ve ardından günün anısına Pasta kesimi yapıldı.