Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, Tersanelerde yarım kalmış gemilerin ekonomiye kazandırılması için Bakanlar Kurulu kararı ile gemi işletmeleri ve tersane sahiplerine 30 milyon TL'ye kadar kefalet vermek suretiyle yarım kalan gemilerin ekonomiye kazandırılması uygulaması vardı şuana kadar 5 gemi açık denizlerde bu şekilde yüzmektedir dedi.

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürlüğü ile Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa düzenlediği Kobi'lerin finansmanında kredi garanti fonunun rolü konulu konferans Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, Proje ve Ürün Geliştirme Müdürü Canan Şakar, Kdz.Ereğli Kredi Garanti Fonu Şube Yöneticisi Osman Murat Kıcıman, Kdz.Ereğli ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayriye Göktaş, Kdz.Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak, İlçe Müftüsü Mustafa Erkan, ilçede bulunan bankaların müdür ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

KEFİL OLUYORUZ
Konuşmayı Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz gerçekleştirdi. Kurnaz açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Her türlü istihdam yaratan girişimci olması koşuluyla da kredi garanti fonu desteklerinde bankacılardan biraz daha farklı baktığımız bir olay var. Bir girişimcinin yeni kurulmuş olması dahi projesi ülke ekonomisine artı değer bırakacak ise kuruluş yaşına bakılmaksızın kefil oluyoruz.

İKİLİ YAPI SÜRMEKTE
Uyguladığımız kimi zaman özel projeler de olmakta genel olarak kredi garanti fonu ikili bir yapı sürdürmekte bu yapıdan bir tanesi kendi öz kaynaklarından garantör olduğu kaynaklar biri de hazineden sağlanan desteklerle garantör olduğu krediler ve Avrupa yatırım fonundan sağladığı kontör garantiler sonucu ikili bir yapı sürmekte. Avrupa yatırım fonundan sağlanan kontör garanti aynı zamanda bir eş finansmanı gerektiren bir sistemdir. Kredi garanti fonları esasen temelinde bankacılık sistemi ile birlikte alterntaif bir sistem aracı olmayan risk paylaşım amacıyla çalışabilmektir. Tüm kredi garanti fonları kredilerinin bütününe yüzde 100'üne kefalet veya garantör olmaz mutlaka ve mutlaka bankalar kredi tutarının belli bir yüzdesinin riskini bankalar üstlenmek zorundadır.

TERSANECİLERE DESTEK
Kdz.Ereğli'yi yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi de tersanelerde yarım kalmış gemilerin ekonomiye kazandırılması için yine Bakanlar Kurulu kararı ile gemi işletmeleri ve tersane sahipleri başına 30 milyon TL'ye kadar kefalet vermek suretiyle yarım kalan gemilerin ekonomiye kazandırılması uygulaması vardı. Bu uygulama ile kullandırılan gemilerden 5 gemi açık denizlerde yüzmektedir. Bu da ekonomiye kazandırılan o tersanelerde yarım kalmış gemiler kredi garanti fonunun kefaleti ile tamamlanmış ve açık denizlerde yüzmektedir. Kdz.Ereğli'nin girişindeki 2 gemiyi yüzdürmek çok istedik. Mevzuata takıldığımız bir konu oldu o gemileri krediye dönüştüremedik, beklemekteler.

TEKNİK OLARAK BENİMSENEBİLİR
Kredi Garanti Fonları her zaman başvurulabilecek risk azaltılabilir teknik olarak benimsenebilir. Kredi Garanti Fonları birbirlerini reel ekonomide birbirlerini tamamlayan yardımcı araçlardır. Bankalar olmaksızın kredi garanti fonları olmaz, kredi garanti fonları varken de bankalarımız olmayabilir.

VERGİDEN MUAFTIRLAR
Kredi Garanti Fonu her külfetin her çalışmanın bir maliyeti var. Kar amaçlı bir kuruluş değildir. Ana sözleşmesi gereğince karlarını ortaklarına dağıtmayıp yine Kobi'ler için sermayesine ekleyen kuruluş oldukları için her türlü vergiden muaftır. Kredi Garanti Fonu üst limiti 1 milyon TL kefalet vermektedir.