Delege olabilmek için sandığa girip çıkan, ancak daha sonra elde ettikleri delegelik ünvanını hiçbir demokratik teammülde kullanamayan CHP'nin önseçim delegeleri kâğıt üstüne çıkamıyor.

Kongre sürecinin ilk adımı olan delege seçimleri sürecine başlanan CHP'de, sandığa giderek delege seçen üyeler, ayrıca bir de ön seçim delegelerini belirliyorlar. Mevcut ilçe delegelerinin 2.5 katı oranda belirlenen önseçim delegelerinin ise yetkisiz delege olmaları espri konusu da oluyor. Delege olamayanları teselli anlamında seni de ön seçim delegesi yaptık diye ünvanlandıran gruplar partililer arasındaki kırgınlıkları da bu şekilde telafi etmenin rahatlığı yaşıyor.
İlçe delegesi olamayan partililerin ben ön seçim delegesi seçildim sözleriyle kendilerini tatmin etmenin ötesinde, elde ettikleri ön seçim delegesi kimliklerinin hiçbir işe yaramamasını da dikkate alınmıyor.
Partinin hiçbir kademesinde yetkisi olmayan, sandıktan çıkmalarına rağmen bir tek makam adayının belirlenmesi için oy kullanamayan bu delegeler, sandığa girmelerine rağmen, kimseyi sandığa sokup da değerlendiremeyerek kâğıttan delegeler durumunda kalıyorlar.
Bu konuda görüşlerini açıklayan bazı partililer ön seçim olmalı ki bizim de bir gücümüz olsun. Milletvekili, belediye başkanı, belediye ve il genel meclis üyelerini biz delegeler belirlemeliyiz ki, demokrasiden söz edilebilsin sözleriyle partinin tüm organlarında ön seçim yapılmasından yana olduklarını dile getiriyorlar.