CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, GMİS'i ziyaret ederek Genel Başkan Eyüp Alabaş ile görüştü.

Ziyarete CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP’nin Zonguldak Milletvekilleri ve Milletvekili Adayları, CHPli Belediye Başkanları, CHP İl ve İlçe yöneticileri de katıldı.

Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile GMİS’in şube başkan ve yöneticileri de hazır bulundu.

Kılıçdaroğlu’nu sendikalarında görmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) ve Zonguldak’ın sorunlarını anlattı.

Alabaş, “Ülkemizin yıllık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Biz kamu ve özel sektör olarak bu ihtiyacın yaklaşık 3 milyon tonluk bölümünü karşılayabiliyoruz. Geriye kalan taşkömürü ihtiyacı için ülkemiz her yıl yaklaşık 2.5 milyar dolar vererek dışarıdan kömür alıyor.

Biz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine daha çok katkı verebilmek için daha çok üretmek istiyoruz.

TTK’nın işçi açıklarının giderilmesini, üretim zincirindeki aksaklıkların düzeltilmesini ve yatırım yapılmasını istiyoruz.

Bölgemizde 1.3 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. Bölgemizde işsizler var. Türkiye ekonomisine daha fazla katkı koymak için üretmek istiyoruz. Bu konuda siyasi desteğe de ihtiyacımız var.

Ayrıca taşeron uygulamalarıyla ilgili düşüncelerinizi de takip ediyoruz. 17 Mayıs 2010 tarihinde havzamızda taşeron şirkette meydana gelen kazada 30 arkadaşımızı kaybettik. O dönemde bizleri ziyaret ettiğiniz için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum.

Taşeron uygulamasının TTK bünyesinden kaldırılmasını ve kurumun üretim zincirinin önemli bir halkası ve asli işi olan hazırlık çalışmalarını yine kurumun yapmasını istiyoruz.

Toplu sözleşme dönemindeyiz. 2006 ve 2009 yıllarında düşük ücretle işbaşı yapan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız çalıştıkları aylarda yaklaşık 1300 TL ücret alıyorlar. Ancak gruplu çalıştıkları için aldıkları aylık ücret ortalama 800 TL’ye düşüyor.

Bu arkadaşlarımızın daimi olarak çalışır hale getirilmesi ve düşük ücretlerinin düzeltilmesi konusunda da siyasal desteğe ihtiyacımız var” dedi.

CHP Genel Başkanı Kilıçdaroğlu da şöyle konuştu;

“Zonguldak’a hem bürokrat hem siyasetçi olarak sayısını hatırlamadığım kadar çok geldim. Rahmetli Şemsi Denizer zamanında da Zonguldak’a gelmiştim. Siz Türkiye’ye örnek olmuş eylemlere imza atmış bir işçi sendikasısınız. Buranın gelenekleri var. Ama maalesef Zonguldak kan kaybederken sendika da kan kaybetti. Özellikle işçilerin örgütlenmesinden korkan siyasal yapı büyük ölçüde engeller çıkardı. Biz örgütlü toplumdan yanayız.

Taşeronlaşma önemli bir sorun. TBMM dahil bütün bakanlıklarda taşeron işçiler çalışıyor. Taşeron işçiler büyük bir dram yaşıyorlar. Ömür boyu asgari ücrete mahkum şekilde çalışma koşullarını kendileri belirleyemiyorlar.

Biz emeğe saygı duyan bir siyasi parti olarak alınteri ile üreten insanların mutlaka haklarının verilmesi taraftarıyız.

Yeraltında çalışma koşulları en azından bizim beklediğimiz standartlarda değil. Geçen yılbaşını bir maden ocağında geçirdim. Oradaki çalışma koşullarını gördüm. Uygar ülkeler önce riski bütün ayrıntılarıyla masaya yatırırlar ve risk alanlarını tamamen yok ederler. Ondan sonra işçiyi yeraltına indirirler.

Biz eğer yeraltındaki çalışma koşullarını iyi standartlara çıkarabilirsek daha iyi bir çalışma ortamı yaratmış oluruz.

Zonguldak hem emeğin hem emeklilerin başkenti. Zonguldak’a gereken değer verilmeli”.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kömür vagonu figürü bulunan bir duvar saati hediye etti.