Alaplı’da köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olan, Karadeniz sahilinin dağlık ve nemli arazilerinde yetişen 'zılbıt' kilosu 8 liradan alıcı buluyor.

 Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Hodan, Ispıt otu, Sağırdili, Kaldırık olarak bilinen ve Karadeniz’in dağlık ve nemli arazilerinde yetişen lezzetiyle ün yapan yöreye has "Zılbıt"  Alaplı’da köylü pazarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Yöresel Köy ürünleri satışı yapan Mustafa Kanca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde şubat ve mart aylarında bolca görünen zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlere de cesaret verdiği için kullanıldığı söyledi.

Zılbıt’ın fındık, kestane ve ıhlamurdan sonra köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Kanca, şunları söyledi:

 Karadeniz bölgesinde sıkça görülen Zılbıt henüz yeni çıkmaya başladığından dolayı kilosu 6 ila 8 liradan satılıyor. Köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olan zılbıt, doğada kendi kendine yetiştiği için herhangi bir masrafı da yok. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlere de cesaret verdiği için kullanıldığı bölgemizde konuşulur. Karadeniz'de özellikle Sinop ve Zonguldak yöresinde bolca yetişen bir sebze türü olan zılbıtın çeşitli usullerde yemekleri de yapılır. Anne sütü artırıcı özelliği de bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Türkiye’nin birçok bölgesinden zılbıt toplamak yada almak için gelenler oluyor."




Haber: Cem Sürmeneli