Açıklamada zaferin baş mimarı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ismine yer verilmedi. 

Gönderilen yazılı açıklama aynen şu şekilde:

 

“Çanakkale’de 18 Mart 1915 yılında savaşan kahramanlarımız, topraklarımıza denizden ve karadan saldıran düşmanlara karşı yokluklar ve imkânsızlıklar içinde, canları ve kanları pahasına, hiç unutamayacakları bir ders vermiştir. Bugün bu zaferin 100. Cü yılı. 18 Mart 2015 bizler için farklı bir gün, farklı bir tarih. Dile kolay, bu muhteşem Çanakkale Zaferimizin üzerinden tamı tamına "100 yıl" geçti.
Bu savaşta güçlerini, teknik donanımlarını, silahlarını, ve bozuk zihniyetlerini birleştirerek taarruzda bulunan şer ittifaka karşı, büyük bir mücadele veren Mehmetçik: “Çanakkale Geçilmez” dersini vermiş, düşmanları büyük bir çaresizliğe sürmüş ve geldikleri gibi göndermiştir. Büyük Üstat Mehmet Akif Ersoy’un da şiirinde ifade ettiği gibi; 
“Kimi Hindu, Kimi Yamyam, Kimi Bilmem Ne Bela…”  diye bahsettiği düşmana karşı savaşan, bizler için canlarını hiç düşünmeden feda eden ecdadımızın torunları olarak 18 Mart’ta başlayan anma günlerini ve kutlama programlarını, içi dolu bir şuurla, hassasiyetle, ve Çanakkale ruhunu yansıtacak şekilde uygulamalıyız. Tarihimize, kültürümüze, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmalıyız.
 İnsanlık tarihinin en büyük ve en çetin savaşlarından biri olan Çanakkele Savaşları’nda hayatlarını kaybeden, her karış toprağı şehit kanlarıyla sulayan, zafer müjdeleriyle, galibiyet sevinçleriyle, kahramanlık destanlarıyla dolduran "Çanakkale Şehitlerimizi" büyük bir saygı ve rahmetle anıyoruz.

(Haber Merkezi)