Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Sarsık, Filyos Projesi’nin siyasi malzeme yapılmasını istemediklerini belirterek, proje ile ilgili yapılan açıklamaları üzüntüyle takip ettiklerini söyledi.

 

Başkan Sarsık, polemiklere prim vermeden, bölge ekonomisine katkı sağlayacak her türlü çabanın yanında olacaklarını belirterek, “Milletvekilleri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bürokrasinin yarattığı gecikmelerin sıkı bir takip ve titiz bir çalışma ile aşılacağına inanıyoruz” dedi. 

 

Filyos Projesi’nin hayata geçirilmesini beklediklerini ifade eden Sarsık, şöyle konuştu:

 

“Bölgemizin geleceğinin anahtarı olan Filyos Projesi’nin hayata geçirilmesini beklerken, bazı kişilerin son günlerde projeye sahip çıkmak adına gazetelere yapmış oldukları açıklamaları üzüntüyle takip ediyoruz. Bilindiği gibi geçmişi yüz yıldan fazla olan Filyos Projesi ile ilgili ilk somut adımlar 1994 yılında limanın ihalesi ile atılmıştır. Sonrasında bölgede ‘Serbest Bölge’ ilan edilmiş, ancak limanın yapımını üstlenen Kardemir’in işin altından kalkamaması nedeniyle ihale iptal edilmiştir. Bu aşamada bölgede çok ciddi kamulaştırmalar yapılmıştır. Bölgemizin ekonomik konjonktürü içinde endüstri bölgesinin serbest bölgeden daha önemli olduğu gerçeği ön plana çıkmıştır. Odamızın da bu konuda talepleri ve girişimlerinin ardından Filyos Endüstri Bölgesi ilan edilmiştir. Projeyle ilgili en son gelişme 1 Haziran 2015 tarih ve 29373 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararnamedir. Bununla bölgede ‘Filyos Endüstri Bölgesi’nin konumu netleştirilmiştir. Elbette Serbest Bölgelerin statüsü ile Endüstri Bölgelerinin statüsü ve işleyişleri, prosedürleri de çok farklıdır. Bu yüzden kamulaştırılan alanda bir takım düzenlemeler yapılırken devletin kurumları arasında yetki ve görev alanları konusunda bir takım uyuşmazlıklar meydana gelmiştir. Hazine de bölgenin Serbest Bölge olarak kamulaştırıldığından hareketle ilan edilen Endüstri Bölgesi için farklı bir prosedür gerektiği gerekçesi ile duruma el koymuştur. Yani söz konusu Filyos Projesi’nin yürütmesinin durdurulması Çaycuma Belediye Başkanının kendi arsasının kamulaştırılmasına itiraz ederek açtığı davanın ve sonucunda alınan yürütmenin durdurulması kararına bağlı değildir.”

 

Filyos Limanı’nın alt yapısının bir an önce hazırlanması gerektiğini ifade eden Sarsık, şunları söyledi:

 

“Projenin gerçek anlamda eksiklerinin tamamlanması, taşkına müsait Filyos Çayı’nın disiplin altına alınarak liman başta olmak üzere diğer yatırımlara uygun altyapının hazırlanması gerekmektedir. Bazı kişileri siyaseten karalamak adına açıklamalarda bulunmanın, özellikle Çaycuma Belediye Başkanının normal bir vatandaş olarak hakkını savunmak amacıyla şahsi mülkü ile ilgili açtığı davanın koskoca projenin yürütmesini durdurduğu iddiası ile prim yapmaya çalışanların amaçlarının en masum haliyle, ‘Projeye sahip çıkmak’ değildir. Yine aynı şekilde havaalanının gelişmesine de engel olunduğu iddiası ortaya atılmıştır. Bilindiği gibi Zonguldak Havaalanı’nın işletmesi özel bir şirketin sorumluluğundadır ve tüm işlemler de şirketin tasarrufundadır. Sayın milletvekillerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda da bürokrasinin yarattığı bu tip gecikmelerin sıkı bir takip ve titiz çalışma ile aşılacağına inanıyoruz. Filyos Vadisi’nin yatırımcılar için en uygun alan olduğu, bölgenin yatırımcılara en kısa sürede sunulması için Endüstri Bölgesi’nin fiilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için de öncelikle Filyos Limanı ile ilgili alt yapısının bir an önce hazırlanması ve limanın hizmet verir hale gelmesi gerekmektedir, diğer yatırımlar arkasından gelecektir. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak polemiklere prim vermeden, takipçisi olduğumuz ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak, bölgesel kalkınmaya hizmet eden her türlü çabanın yanında olacağız.”