CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk partinin kuruluş yıldönümü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada,  “Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; tüm Kurtuluş Savaşı ve devrim şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyorum” dedi.

 

Köktürk açıklamasında şöyle dedi:

 

CHP ANTİEMPERYALİST

 

Yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Samsun’da başlatılan Ulusal Kurtuluş Mücadelesi; tüm dünyanın hayranlıkla izlediği büyük bir uyanış ve direniş hareketidir. Emperyalizme karşı bu direnişte Türk Halkı varını yoğunu ortaya koyarak adeta bir destan yaratmış ve bağımsızlığa ulaşmıştır.  

 

9 Eylül 1922 yılında işgalci Yunan Ordusu ve onu destekleyen emperyalist güçler, İzmir’de denize döküldükten sonra Cumhuriyet Halk Partisi, Büyük Önderimiz Atatürk tarafından, "Halk Fırkası" adıyla 9 Eylül 1923’de Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Örgütünün devamı olarak kurulmuş ve akabinde 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti kurmuştur. 20 Kasım 1923'de, "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti" Halk Fırkası'nın bünyesine katılmış, partimizin adı 10 Kasım 1924'de "Cumhuriyet Halk Fırkası", 1935 yılında da (4. Kurultay)  "Cumhuriyet Halk Partisi" olmuştur.

 

Cumhuriyet Halk Partisi, emperyalistlere karşı, saltanat ve hilafetçilere karşı halkın mücadelesiyle oluşmuş, yaptığı devrimlerle çağın kapılarını aralamış, bir sınıf partisi olmamakla birlikte her zaman emeğin yanında olmuş, devletçilik ve özel sektörün birlikte neleri başara bileceklerini uyguladığı ekonomik model ile en güzel şekilde kanıtlamıştır.

 

ÜNİTER YAPIYI BOZMAYA YÖNELİK SALDIRI

 

Kurduğu laik –demokratik cumhuriyetin de her zaman koruyucusu ve ödünsüz savunucusu olmuş, bunu öncelikli - temel görev kabul etmiştir. Bundan sonrada bu anlayıştan hiçbir şekilde ödün vermeyecektir.

 

Ülkemize karşı yıllar öncesinden planlanarak harekete geçirilen “Büyük Ortadoğu Projesi” ülkemizin Laik ve üniter yapısını bozmaya yönelik büyük bir saldırıdır.

 

Bugün AKP Hükümetince “Demokratik Açılım” denilen ve ne olduğu halkımıza açıklanmayan bir süreç başlatılmış, Habur rezaletleri yaşanmıştır. Bu açılım adı verilen projeyle ulusumuzu etnik ayrışmaya sürükleyecek bir tartışmanın önü açılmıştır.

 

 

PARTİ DEVLETİ YARATILIYOR

 

AKP İktidarında yasama,  yürütme ve yargının birbirinden bağımsızlığı, “Kuvvetler ayrılığı ilkesi” yok sayılmış, yasama organı tamamen yürütmenin kontrolüne girmiş, bağımsız yargı içeriden ve dışarıdan adeta kuşatılmış, baskılanmaya çalışılmıştır. Anayasa Mahkemesinin ve HSYK’nın yapısının değiştirilmesine yönelik Anayasa değişikliği AKP’nin yargıya egemen olma ve parti devletini yaratma çabalarının açık örneğini oluşturmuştur. 

…

Tüm bunlara karşın, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bugüne kadar, ülkemizin çıkarlarını oy kaygısına düşmeden kararlılıkla ve dirençle savunduk. Bundan sonra da tıpkı Cumhuriyetimizin kuruluş sürecinde olduğu gibi aynı heyecanla ve kararlılıkla duraksamadan ve yılmadan savunmaya kararlıyız.

 

 

ÜNİTER DEVLET ANLAYIŞI ASLİ GÜVENCE

 

İçinden geçtiğimiz süreçte de CHP modern Türkiye’nin temel değerleri olan Cumhuriyetin ve Üniter devlet anlayışının asli güvencesidir. Cumhuriyetimiz, CHP ile birlikte sonsuza kadar yaşayacak, halkın iktidarını mutlaka kuracaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.  

 

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Cumhuriyet Halk Partimizin 87. Kuruluş yılını kutluyor, başta Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı ve devrim şehitlerimizi, bugün ulusumuzun bütünlüğü uğruna şehit düşen şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyoruz...