Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nün Türkiye Kimya Derneği koordinatörlüğünde düzenlediği "24.Ulusal Kimya Kongresi",  ZKÜ Merkez Kampüs Spor Salonu'nda başladı. 2 Temmuz'a kadar devam edecek olan kongrenin açılışına; Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, akademiyseler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, ZKÜ Devlet Konservatuarı'nın müzik dinletisi ile devam etti. Ardından ZKÜ'nün tanıtım videosu izlendi.
HAZER; "KONGREMİZE BİN 200 KİŞİ KATILDI"
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Fen Edebiyat Fakültesi akademisyenlerinden Prof.Dr.Baki Hazer; "Fakültemiz tarafından hazırlanan bu etkinlik için bir yıl boyunca akademisyen arkadaşlarımız ve öğrencilerimizle yoğun bir tempoda çalıştık. Bizi başından beri destekleyen Rektörümüz Bektaş Açıkgöz'e ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Mustafa Sözen'e teşekkür ediyorum. Kongremize toplam bin 200 davetli katıldı. Sizlere en iyi şekilde ev sahipliği yapabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" şeklinde konuştu.
BAYKUT; "GENÇLERE ÖNEM VERİYORUZ"
Ardından kürsüye Türkiye Kimya Derneği Başkanı Erkan Baykut çıkarak, kongrenin Zonguldak'ta gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti getirdi. Baykut, "Türkiye Kimya Derneği, bu yıl 91'inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. 1919 yılından bu yana ülkemizde Kurtuluş Savaşı dahil birçok önemli olaya tanıklık ederek bugünlere geldik" şeklinde giriş konuşması yaptıktan sonra, derneğin faaliyetleri hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi. Baykut, kimyanın gelişimi noktasında gençlere büyük önem verdiklerini belirterek, "19 Mayıs 2000 tarihinde Genç Kimyacılar Platformu'nu kurduk. Bu platform sayesinde ülkemizde kimyanın gelişimini sağlamayı esas aldık" dedikten sonra 2011 ve 2012 yılındaki programları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
AÇIKGÖZ; "CUMHURİYETİN İLK
İLİ ZONGULDAK'A HOŞGELDİNİZ"
ZKÜ Prof.Dr.Rektörü Bektaş Açıkgöz, kongreye katılan katılımcıların konaklamaları noktasından doğacak problemler için özür dileyerek başladığı konuşmasında, "Zonguldak'ta yapımı devam eden otelin davetli ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünerek, Kimya Kongremizin Zonguldak'ta gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunmuştuk. Ancak otel zamanında tamamlanamadı" dedi ve şu şekilde devam etti:
"Zonguldak, kömürüyle var olmuş bir kenttir. 1899 yılında ilçe olan kentimizde o zamanlarda 18 bin kişi yaşıyordu. 1903 yılında Osmanlı Ereğli İşletmesi tarafından liman yapıldı ve ilçe olan Zonguldak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olarak tarihe geçti. Madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak sürdüğü bölgemizde Amelebirliği kurularak maden işçilerinin sosyal haklarının korunması sağlandı. Bununla birlikte madenciliğe önem veren Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle 1924 yılında Zonguldak'ta Maden Mühendisliği Mektebi kuruldu. Behçet Kemal Çağlar, ünlü 10.Yıl Marşı'nı Zonguldak'ta yazdı."
EŞREF; "KONGRE, ZONGULDAK
İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, 1980'li yıllarda Zonguldak'ın altın çağı yaşadığını belirterek, çeşitli politikalarla kentin küçüldüğünü kaydetti ve şunları söyledi:
"Zonguldak, kömürün varlığı nedeniyle çok güzel günler geçirdi. 1985 yılında ilimizde 50 bin maden işçisi çalışırken, günümüzde bu sayı 10 binlere kadar düştü. Bununla birlikte üniversitemiz, ilimizden milletvekili seçilenlerin kendi ilçelerine fakülte açmasıyla sürekli parçalandı. Bünyemizden iki üniversite daha çıkardık. Ancak merkez kampus, Rektörümüz sayesinde büyümeye devam etti."
Kimya Kongresi'nin, Zonguldak için çok büyük bir önem taşıdığını belirten İsmail Eşref, "Bizlere sizi en iyi şekilde ağırlamak düşer. Sizleri en iyi şekilde misafir edeceğiz. Umarım katılımınızla renklenen bu kongre kimya bilimine faydalı olur" şeklinde konuştu.
ÖZDEMİR; "ZONGULDAK'TA
GÜZEL ZAMAN GEÇİRECEKSİNİZ"
Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir ise, "Kimya Kongremizin açılışına katılmaktan dolayı çok mutluyum. İlimizde böylesine devasa bir kongre yapılıyorsa, bize de bunun altyapısını oluşturmak düşer. Üniversitemiz bu kongrenin yapılması noktasında oldukça iddialı. Dışarıdan ilimize gelen misafirlerimize 'hoş geldiniz' diyorum. Herhangi noksanlıklarla karşılaşırsanız bunun mahcubiyetini duyarız. Ama burada birlikte güzel zaman geçireceğimizden şüphemiz yok" dedi. Konuşmaların ardından program, davetli misafirler TÜBA Şeref Üyeleri Bahattin M.Baysal ve Özer Bekaroğlu'nun sunumlarıyla devam etti.