Kdz. Ereğli İş Geliştirme Merkezi (ERİŞGEM) ve Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) Başkanı Cevat Kır, KOSGEB kredi başvurularının başladığını açıkladı.

ERİŞGEM ve ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, KOSGEB'in "Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi" ile KOBİ'lere cazip bir finansman kaynağı oluşturulduğunu söyledi. Kır, kadınların ekonomiye katkıları için KOSGEB tarafından desteklendiğini belirterek, ekonomide biraz daha kadın eli olmasının yararlı olacağını söyledi. KOSGEB aracılığı ile verilmekte olan kredinin cazip bir finansman kaynağı olduğunu belirten Cevat Kır, bu destek programının öneminin altını çizdi. Kır, "Alternatif bir finansman kaynağı olarak görülmesi ve mutlaka incelenmesi gereken paket KOBİ'ler için büyük önem teşkil etmektedir. Bu kredi konusunda bilgi noktasında yardıma ihtiyacı olan herkese ERİŞGEM ve ZERÇEV olarak yardıma hazırız. Bütün dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen küresel ekonomik krizin ardından hızlı bir büyüme eğilimine giren, esnaf-sanatkarlar ile KOBİ'lerimizin beklenti ve taleplerini karşılamak üzere "Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı"nı hazırlayan KOSGEB bu kredi destek programımızla KOBİ'lerimizin ve esnaf-sanatkarlarımızın, yeni finansman imkanları sağlanması ve finansman yüklerinin azaltılması, hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme ortamının hazırlanması, istihdam olanaklarının artırılması, kapasite geliştirmeleri, yeni yatırım yapmaları ve mevcut yatırımlarının ürün, pazarlama, üretim/üretim yeri veya finansman yapısını geliştirmelerini hedeflenmekte. Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'nda işletme başına oluşan kredi faiz desteğinin faiz/kar payının 3 bölü 4'ü KOSGEB, 1 bölü 4'ü ise işletme tarafından karşılanacaktır. Kredinin faiz oranı yüzde 0.94 olarak uygulanmaktadır. Kredi destek başvuruları, anlaşma yapılan banka şubelerinden herhangi birine yapılabilecektir. Kredi destek başvuruları, mesai saati itibariyle başlamıştır" dedi.
Mikro Ölçekli İşletme için 30 bin TL kredi verilirken, ödenecek faizin 859 TL olduğunu belirten Kır, Küçük Ölçekli İşletme için 50 bin TL kredi, ödenecek faizin bin 431 TL, Orta Ölçekli İşletme için 80 bin TL, geri ödenecek olan faizin ise 2 bin 300 TL olduğunu söyledi. Kredi vadesinin ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı aylık eşit taksitler halinde ödemeli, toplam 18 ay olduğunu söyleyen Cevat Kır, "Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'ndan yararlanmak isteyen işletmelerimizin, 1-250 arasında çalışanı olması veya yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon TL'yi aşmaması, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olması, KOSGEB'e verilecek güncel KOBİ Beyannamesi'nin onaylanmış olması gerekmektedir" diye konuştu.
İşletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limitleri 10 bin TL daha artırılabilecek olmasının, kadınlar için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Cevat Kır, kadınların ekonomiye olan katkılarının daha da artırılması noktasında büyük önem taşıdığını ve kadın girişimciler için güzel bir fırsat olduğunu söyledi.