Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, kira geliri elde eden vatandaşları uyararak, Mart ayının 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini belirtti.
Beyannamelerin artık internet ortamından da verilebildiğini ifade eden Bayar, vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde masrafsız olarak bu hizmetten yararlanabileceklerini belirterek, kira geliri olup da beyanda bulunmayanlara ise birinci dereceden usulsüzlük cezası kesileceğinin altını çizdi.
Bayar kira geliri elde eden vatandaşları uyaran açıklamasında şu konulara değindi:
Bilindiği üzere, 2012 yılında kira geliri elde edenlerin Mart ayının 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
2012 yılında uygulamaya konulan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyannameler artık İNTERNET ortamından da verilebilmektedir. Hazırlanan bu sistem ile vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde
www.gib.gov.tr adresine girilerek 7/24 masrafsız bu hizmetten yararlanılabilir.
Ayrıca, kira beyannamenizi vergi dairesine giderek elden de verebilirsiniz. Yine bu kapsamda sadece kira geliri olan ,60 yaş  üstü mükelleflerimiz ile engelliliği, yaşlılığı veya hastalığı nedeniyle,vergi dairelerimize gelemeyecek olanların talepleri halinde,beyannamelerinin evlerinden alınması sağlanabilecektir.
Başkanlığımızca yüksek kalitede hizmet sunmak amacıyla Vergi Dairesi Müdürlüklerimizde yardım masaları kurulmuştur. Mükelleflerimizin vergi yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için idaremizce tüm kolaylıklar sağlanacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile kurumlar arasında elektronik bilgi akışı sağlanabilmektedir. Bu kapsamda; MERNİS, banka, PTT, Tapu Müdürlüğü ve Belediye Emlak Müdürlüğünden her bir vatandaşımızın bilgileri ile beyanlarının karşılaştırılacağını vurgulamak istiyorum. Ayrıca, Başkanlığımızca yapılacak yaygın ve yoğun denetimlerle kira geliri tespitleri yapılacaktır.

Kira Geliri Olup da, Beyanda Bulunulmazsa?
Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2012 yılı için 3.000,00 liralık istisnadan yararlanılamaz.
Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir.
Ayrıca kira geliri elde vatandaşlarımız vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken faydalanmaları amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan "Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi"ne vergi dairelerinden ve Başkanlığımız internet adresinden ulaşılabilir."