AKP Milletvekili Fazlı Erdoğan Kireçlik konusunda dilinin altındaki baklayı çıkardı:

 

Erdoğan, Kireçlik’ten vazgeçmeleri durumunda bir başka yere yapılacak termik santrale hayır denmemesini istedi.

 

Hattat Holding’e bağlı Hema’nın rödevans sistemiyle TTK’nın Alacaağzı’nda ürettiği kömürlerle ilgili satış sorunu yaşaması nedeniyle bölgemizde termik santral kurmak için yaptığı girişimlere tepkiler yağmaya devam ederken bu konudaki gelişmeleri AKP Milletvekili Fazlı Erdoğan’a sorduk. Erdoğan, soruya yanıt verirken “Kireçlik’i üniversiteye verelim ama, bir başka yere santral yapımında da eylem yapılacak mı?” sorusuyla kamuoyundan Kireçlik karşılığında bir başka alana santral yapma izni istedi.

 

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın bu konudaki sorumuza verdiği yanıt aynen şöyle:

 

“Hema 160 megawaylik Kireçlik’e santral kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. 1100 megawayt Bartın da kurmak için istiyor. Kendilerine göre hazine yeri arayıp en ucuza en iyisini yapmaya çalışıyorlar. İşin süreci devam ediyor. Aynı yeri üniversite talep etti. Biz üniversite noktasında adımları takip ediyoruz. Ama üniversiteyi oraya tahsis etse iş bitse santralin bir başka yerde yapılmasına gidip orada eylem yapmayacaklar mı? Onun sözünü bize veriyorlar mı? Biz diyoruz ki;  işin çevresel duyarlılığına dikkat çekerek onun gereği yapılsın üniversiteye verilecekse verilsin. Ama bir başka yerde santral yapılıp Kandilli ocakları, Kandilli kömürü devreye girip özel sektörüyle kamusuyla TTK yaşayacaksa kimse orada engel olmasın aramızdaki fark bu, düşünce bu!

Eğer Çatalağzı’nda orada ki insanların sağlığı çoluğu çocuğu bitmişse, batmışsa ki beraber gideriz Ereğli’de de bu doğru. Fakat; Çatalağzı’ndaki insanlar bu işin gereğini yapmış 1300 megawata geçit vermiş üretime geçmiş ve Türkiye’de Zonguldak enerji üssü olsun dedik,  bu santral devreye girerse 5,8 civarında Türkiye’nin enerjisi Zonguldak’tan üretilecek.  Tabiî ki Hema’yla bu iş inşallah altı buçuğa çıkar. Bu ne demektir, tabiî ki Ereğli Demir çelik fabrikasının şuanda yeni bir bağlantı hattı var.  Çatalağzı’ndaki termik santrale bağladılar, yeni bir hat geçti. Eskiden buraya Keban’dan geliyordu şimdi ise Çatalağzı’ndan gelecek.

Eee tabiî ki Çatalağzı’ndan değil de, diyelim ki Kandilliden gelecekse onun üniversite boyutuna tamam gayret edelim ama;  işin alt yapısı, çevre duyarlılığı gerçekten işin teknolojisine uygun, dünyadaki gelişimine uygun, burada bu iş yapılırsa orada hayır denilecek mi denilmeyecek mi ben bunun peşin olarak cevabını istiyorum.

Sayın Çevre Bakanımız geldi Halil Bey geldi onu miting’e davet etti. Doğru eylem yapacaksın davet ettin doğru. Sayın bakanımız da dedi ki; bizim eylemlerle işimiz olmaz, bizim vaktimiz çok kıymetli, biz somut olarak işin gereği ne ise onu yaparız dedi. Ve onunda gereğini yaptı”.