Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi,  Köseağzı'nın kömür yıkama ve evsel atıklarla kirletildiğini inceleme raporu ile resmileştirdi.

Gazetemizin haberi üzerine yapılan inceleme sonucu fotoğraflarla da tespit edilerek halk sağlığının tehlike içinde olduğu vurgulandı.

Gazetemizin Köseağzı Kirletilemeyecek başlıklı haberimiz üzerine Sağlık Bakanlığı Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkanlığı Toplum Sağlığı Merkezi elemanları Kdz. Ereğli'nin Köseağzı sahiline akan Neyrendere yatağında inceleme ve araştırma yaptılar.  Yaptıkları araştırmayı rapora dönüştüren ve dere yatağında ve sahilde çektikleri fotoğrafları da rapora ekleyen yetkililer. Derenin kömür yıkama sonucu atık sular ve evsel atıklardan kirlendiğini tespit ettikler.
Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi'nden hazırlanan rapor aynen şöyle:

AMAÇ:
İlçemizde münteşir Önder Gazetesinin 18.08.2011 tarihli 'Köseağzı Kirletilmeyecek' başlıklı internet haberine istinaden Köseağzı mevkii ve dere yatağı boyunca 18.08.2011 tarihinde tarafımızdan yapılan incelemede aşağıda belirtilen bulgular tespit edilmiştir.

MEVCUT DURUM:
Mevcut derenin denize dökülen kısmında dere tabanında ve dere yüzeyinde siyah renkli yoğun bir tabaka oluştuğu, dere boyunca yukarı doğru gidildikçe siyah renkli tabakanın daha da arttığı, TTK Armutçuk Müessesinin hemen alt tarafına gelindiğinde ise siyah renkli tabakanın daha fazla arttığı gözlenmiştir. Bu durum aynı zamanda çekilen fotoğraflarla da tespit edilmiştir. Bu siyah renkli tabakanın TTK Armutçuk Müessesinin kömür yıkama tesisine ait atık sulardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Keza Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral ile yapılan görüşmede bu düşüncenin doğru olduğu kendisi tarafından beyan edilmiştir. Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral dereye bırakılan az miktarda de olsa kanalizasyon giderinin de mevcut olduğunu beyan etmiştir.

SONUÇ VE ÖNLEMLER:
Daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak için TTK Armutçuk Müessesine ait kömür yıkama tesisinin incelenmesi gerekir. Derenin kirlenmesine neden olduğu düşünülen kömür yıkama tesisine ait atık suların arıtılmadan ve/veya işlem görmeden dereye deşarjının önlenerek dere boyunca devam eden kirlenmenin önüne geçilmesidir. Evsel nitelikli atık suların ilgili belediye atık su taşıma sistemine bağlanması, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise atık suların sızdırmasız fosseptik çukurlarda toplanarak vidanjör ile çekilerek uygun alıcı ortama deşarj edilmesi gerekmektedir. Dere yatağının belirtildiği şekilde kirlenmeye devam etmesi durumunda özellikle bulunduğumuz yaz aylarında Köseağzı Plajında denize giren vatandaşların sağlığı açısından tehlike oluşturacağı aşikardır. Bunun için ve kirliliğin kaynağını tespit etmek için ivedilikle deniz suyu numunesi de alınmalıdır. Gerekirse Köseağzı Plajına vatandaşların denize girmesi engellenmelidir. İş bu rapor tarafımızdan tanzimle imza altına alınmış olup dere yatağı boyunca çekilen fotoğraflar rapor ekinde sunulmuştur.