2010 Ekim ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.31 oranında arttı. Ekim ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 4. 02 seviyesinde gerçekleşti.  2010 yılının ilk 10 ayında mutfaktaki artış oranı yüzde 3.77'ye yükseldi.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Ekim 2010'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.31 oranında arttı. Ekim ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre 2.28 TL artış ile 738.55 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 4.02 oldu. 2010'un ilk 10 ayında mutfak giderleri yüzde 3.77 oranında arttı.
Ekim 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,50 oranında artarak 710 TL olmuştu.
Ekim 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; pastörize süt yüzde 6 arttı. Yoğurt yüzde 2, beyaz peynir yüzde 3, taze kaşar yüzde 8 geriledi.
Ekim ayında kırmızı et ürünlerinde kemikli et yüzde 4, kıyma yüzde 3 arttı. Sucuk yüzde 5, kuşbaşı yüzde 2, kuzu eti yüzde 2 geriledi. Beyaz et grubunda bütün tavuk fiyatı yüzde 9 geriledi.
Sakatat grubu ürünlerde bir önceki aya göre önemli değişim olmadı. Balık fiyatları genel olarak bir önceki aya göre ortalama yüzde 10 düştü ve kırmızı etteki artışın etkisini düşürdü. 
Bakliyat grubunda tüm fiyatlar bir önceki aya göre geriledi. Bu grupta ortalama fiyat düşüşü yüzde 8 oldu. Kuru fasulye yüzde 10, yeşil mercimek yüzde 11, kırmızı mercimek yüzde 16 geriledi.
Tahıllar grubunda bir önceki aya göre önemli artışlar gözlendi. Makarna yüzde 2, pirinç yüzde 7, un yüzde 14 arttı. 
Ekim ayında sebze grubunda fiyat artışları devam etti. En yüksek artış yüzde 64 ile kıvırcık marul, yüzde 60 ile domateste tespit edildi. Sebze grubunda Ekim ayında ortalama fiyat artışı yüzde 17 oldu. Meyve grubunda tüm mevsim ürünlerinde gerileme tespit edildi. Mandalina yüzde 63 ile en fazla fiyatı düşen ürün oldu.
Yağlar grubunda margarin yüzde 8 gerilerken ayçiçek yağı yüzde 2 arttı. Kahvaltılık siyah zeytin yüzde 8, yeşil zeytin yüzde 5 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Gıda harcamasını oluşturan grupta yer alan; çaylar, kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, konserve ürünleri grubunda Ekim ayında önemli değişim tespit edilmedi.
Ekim 2010'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 6,10 TL artış ile 1.958,12 TL oldu.