Bu haber kez okundu.

KIRMIZI ETTE ÜRETİM 1 MİLYON TONU GEÇTİ

 

 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kırmızı et üretimi, 2014 yılında yüzde 1,2 artarak 1 milyon 8 bin 272 tona ulaştı. 2014 yılında en fazla artış oranı yüzde 43,7 ile manda etinde görülürken, keçi eti üretimi yüzde 13,7, sığır eti üretimi yüzde 1,5 artarken, koyun eti üretimi yüzde 3,9 geriledi”

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette üretim artışının devam ettiğini, üretimin ilk kez 1 milyon tonu geçtiğini bildirerek, “Kırmızı et üretimi, 2014 yılında yüzde 1,2 artarak 1 milyon 8 bin 272 tona ulaştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton, 2013 yılında 996 bin 125 ton olan toplam kırmızı et üretiminin 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 tona tona yükseldiğini belirtti. 2014 yılında kırmızı et kaynakları içinde en fazla artış oranının yüzde 43,7 ile manda etinde görülürken, keçi eti üretiminin yüzde 13,7, sığır eti üretiminin yüzde 1,5 arttığını, koyun eti üretiminde ise yüzde 3,9 gerilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“2011 yılında 644 bin 906 ton olan sığır eti üretimi, 2012 yılında 799 bin 344 tona, 2013 yılında 869 bin 292 tona, 2014 yılında 881 bin 999 tona çıktı. Koyun eti üretimi, 2011 yılında 107 bin 76 tondu. Bu rakam 2012 yılında 97 bin 334 tona indi. 2013 yılında 102 bin 943 tona çıkan koyun eti üretimi, 2014 yılında 98 bin 978 tona indi. Keçi etinde, 2011 yılında 23 bin 318 ton olan üretim, 2012 yılında 17 bin 430 tona düştü, 2013 yılında 23 bin 554 tona, 2014 yılında 26 bin 770 tona yükseldi.  Manda etinde 2011 yılında 1615 ton olan üretim, 2012 yılında 1736 tona çıktıktan sonra 2013 yılında 336 tona gerilemişti. 2014 yılında üretim 526 tona çıktı.

Üretim artışını son çeyrekteki yüzde 9,3’lük büyüme sağladı. İlk üç çeyrekte yüzde 3,5 gerileyen kırmızı et üretimi son çeyrekteki 402 bin 335 tonluk üretimle yüzde 1,2’lik yıllık artışa ulaştı. 2014 yılının ilk çeyreğinde 184 bin 975 ton, ikinci çeyreğinde 218 bin 432 ton, üçüncü çeyreğinde 202 bin 530 ton olan kırmızı et üretimi son çeyrekte 402 bin 335 tona yükseldi.”

 

 

-Sığır etinin payı yüzde 87,5’e çıktı-

 

Sığır eti üretimin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 87,5’ini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Kırmızı et üretiminin yüzde 87,5’i sığır etinden, yüzde 9,8’i koyun etinden, yüzde 2,65’i keçi etinden, yüzde 0,05’i manda etinden oluştu. Koyun etinin payı 2013 yılında yüzde 10,3 idi, 2014 yılında yüzde 10’un altına indi. 2011 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 83’ü sığır etinden oluşuyordu. Bu oran 2014 yılında yüzde 87,5’e çıktı.”

 

-“Et ithalatına karşıyız”-

 

TZOB olarak et ithalatına karşı olduklarını, ana hedefin, ette ithalatın ülke gündeminden tamamıyla çıkarılması olması gerektiğini belirten Bayraktar, “İthalat yapılan dönemde, kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas olmak üzere 3,5 milyar dolara yakın bir döviz dışarı aktarılmıştır. Eğer bu miktar ülke içinde kullanılacak olsaydı ülke hayvancılığı daha iyi konuma gelirdi” dedi.

Bayraktar, önceliğin ithalattan ziyade, iç üretimin desteklenmesi, yem ve canlı hayvan başta olmak üzere maliyet düşürücü tedbirlerin hayata geçirilmesi, ıslah çalışmalarına devam edilmesi, hem üretici hem tüketici açısından piyasanın düzenlenmesi olması gerektiğini vurguladı.

Şemsi Bayraktar, ana hedefin ette ithalatın ülke gündeminden tamamıyla çıkarılması zorunluluğuna da dikkati çekti.

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

banner251

banner185


banner294