Aydın, Hacıuslu, Yazıören, Aşağıhocalar, Yukarıhocalar, İskenderli, Öğberler, Kirencik, Yeniköy, Sakallar ve Vakıf Köyü muhtarları yapılanları ve taleplerini ilgililere aktarırken Kdz.Ereğli Kaymakamı Çay, “Muhtar ve halkımızın sorunlarını birebir yerinde tespit etmek için buradayız, vatandaşın sıkıntısı bizim sıkıntımız” dedi.

MİLLİ EĞİTİM: Liseye gitme oranı düşük. 40-50 Yaş üstü okuma-yazma öğrenenlere belge veriliyor, okuma-yazma kurslarını açmak istiyoruz, kapalı okullar muhtarlarımıza sosyal ve kültürel açıdan kullanmak şartıyla veriyoruz, okullarımıza sahip çıkalım, onarım teklifleri Aralık ayında yapılıyor,

SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI: Aydın Köyündeki Sağlık Ocağı kapandı. Hekimimiz her hafta gelecek, mesai saatlerinde ölüm olursa defin ruhsatını Aile Hekimi verecek, mesai saati dışında ise Adli Hekim verecek.

İLÇE MÜFTÜSÜ: Kur’an kurslarımız sürüyor. Kadrosu bulunmayan 40 cami-miz var, sırası geldiğinde kadro vereceğiz. Camilerden anons yapılmamasına dair genelge var genelgeye uyuyoruz

SOSYAL HİZMETLER: Köylerimizde özürlü, yatalak ihtiyaç sahiplerinin tespitini yapıyoruz, elimizde işlem görmeyen dosya yok, kimsesi olmayanları yerleştirebiliriz.

BAŞKENT ELEKTRİK: İlçemizde 2010 yılında periyotik bakımlar gerçekleştirildi, Köy Muhtarlarından gelen taleplerin %95’i köy aydınlatması ile ilgili, direk çürüklerinden dolayı iki köyde elektrik kesintisi oldu,  Arızalar 186”ya bildirilsin, iş emirleri otomatik bilgisayarımıza düşüyor, en büyük sıkıntımız köylerdeki hatlara değen ağaçlar.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ: Asfaltta genel durum iyi, 430 km asfaltımız var, coğrafi olarak şantiyeye en uzak bölge, rotmikse ağırlık veriyoruz, Kasım sonuna kadar rotmiks yaptık, bölgede malzemeli bakım yapılmakta, malzeme de Gökçebey İlçesindeki ırmaktan 25 km. mesafeden getiriyoruz, kar mücadelemizi de yapıyoruz, alt yapı ihtiyaçları tespit edildi.

Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay beraberinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Müftü Mustafa Erkan, Sağlık Grup Başkanı Dr.Yüksel Tuncer, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Necdet Kocaman, Başkent Elektrik Kurumu A.Ş. yetkilisi, Ereğli Şantiye Şefi Kaan Güçer ve İlçe Özel İdare Müdürü Cevdet Yiğit eşliğinde Aydın, Hacıuslu, Yazıören, Aşağıhocalar, Yukarıhocalar, İskenderli, Öğberler, Kirencik, Yeniköy, Sakallar ve Vakıf Köyü Muhtarları ve halkının sorunlarını dinlemek üzere köylere gitti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Aydın Köyünde Aydın, Hacıuslu, Yazıören, Aşağıhocalar, Yukarıhocalar, İskenderli, Öğberler, Kirencik, Yeniköy, Sakallar, Vakıf Köyü Muhtarı, İl Genel Meclisi üyeleri, daire müdürleri ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, “Mahallinde muhtarların ve halkın sorunlarını birebir yerinde tespit edip hizmet etmek için buradayız, vatandaşlarımızın sıkıntısı bizim sıkıntımız, köylere yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” diyerek köy muhtarlarının köylerindeki sorunlarını anlatmasını istedi.

MUHTARLAR KONUŞTU
Aydın Köyü Muhtarı, “Sağlık Ocağına Aile Hekimi istiyorum, Bölgenin çöp sorununun halledilmesini istiyorum” Hacıuslu Köyü Muhtarı, “Köy yollarımıza malzeme dökülmesini ve okulumuzun onarımının yapılmasını talep ediyorum”, Yazıören Köyü Muhtarı, “Önemli sorunum su 1870 metre su borusuna ihtiyacım var, köyümde parke yol yapıldı,  300 m2 parkeye ihtiyacım var, Köy Konağı yaptık sıvasının yapılması için 200 torba çimentoya ihtiyacımız var”, Aşağıhocalar Köyü Muhtarı, “Köylere yol betonlaması için çimento verilirken çakılının da verilmesini istiyoruz, köyümüze ormandan gelen su için 3 bin 500 metre boru talebim var”, Sakallar Köyü Muhtarı, “Elektrik şebeke direkleri çürüdü, bakıma ihtiyacı var”, Vakıf Köyü Muhtarı, “Köyümüzün su sorunu var, 1500 metre yolumuzun bir kısmı İl Bütçesinden verilen yardımlarla yapıldı devamının verilmesini istiyorum, Elektrik direklerinde sorunumuz var, Kiurencik-Vakı arası yolun programa alınarak yapılmasını talep ediyorum, Yukarıhocalar Köyü Muhtarı, “İçmesuyu borularının değişimi için dilekçe verdik, boru verilmesini talep ediyorum”, Öğberler Köyü Muhtarı, “Parkelerimiz geliyor, çalışmalarımıza devam ediyoruz”, Kirencik Köyü Muhtarı: “Mumcuoğlu-Devrek yolunda malzemeli bakım yapılıyor, bu yolun asfaltlanmasını istiyoruz, köyümüzde parke yol yapılmasına ihtiyaç var, kapı numaralarının yenilenmesini istiyoruz”, Yeniköy Köyü Muhtarı, “Okulumuz kapalı kullanılmaz halde, Muhtarlık olarak kullanmak üzere talepte bulunduk henüz cevaplandırılmadı, köy içi yollarımızın beton yol ve parke yol yapılmasını istiyoruz”, İskenderli Köyü Muhtarı, “Sıkıntım yok, geçen seneden kalan harcayamadığımız çimento için tahsis değişikliğinde bulunduk, cami koruma duvar inşaatına başlayacağız” sözleri ile konuştular.

SORUNLARI BİLİYORUZ
Muhtarların ardından İl Genel Meclis Üyeleri düşüncelerini açıkladı. AKP İl Genel Meclis Üyesi Nail Eski, “Özel İdarenin araçları bu bölgede çalışıyor, merkezden de araç takviyesi yapılarak çalışmalar bitirilecek, bölgenin su sorunlarını biliyoruz programa alındı. Ödenekler aktarıldığında köylerimize çimento yardımında bulunulacak, çöp sorununun çözümü için çalışıyoruz, 300 yerleşim yeri var, çöplerin ne şekilde taşınacağı konusunda çalışmalar yapılıyor, 8 kamyon alındı, bu sene daha iyi hizmet vereceğiz ”dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ
YAPMAYA HAZIRIZ”
CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Tarakçı da muhtarların isteklerini dinlediklerini ne gerekiyorsa yardımcı olmaya çalışacaklarını belirtirken bir diğer CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Kenan Gündoğdu’da, “Sorunların tespitinin mahallinde yapılması yerinde, bize düşen ne varsa yapacağız” sözleri ile değerlendirmede bulundu.

SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR
AKP’li İl Genel Meclis Üyesi Osman Aslan’da, “Muhtarlarımızı dinledik, 2004 yılında hizmete başladığımızda çamurdan giremiyorduk, yol ve su sorunu büyük oranda çözüldü, yer yer eskiyen isale hatlarının değiştirilmesi gerekiyor ön hazırlık tamamlandı önümüzdeki dönemde sorunlar çözülecek, Yazıören Köyü Muhtarının en önemli talebi su önceden yapılan şebekesi var cazibeli su talebinde bulundu burası için çelik boru ihtiyacı var 2011 yılında boru talebi karşılanmaya çalışılacak, İl’de dosyası olanlara yardım yaptık, 2010 yılında yardım yapılmayanlara öncelik vereceğiz, Yazıören Köyünün 400 metre parke eksiği yapılacak programla karşılanacak. Hacıuslu köyündeki yol onarımı 2011 programında yapılacak. Aşağıhocalar ve Yukarıhocalar köylerindeki su sorunu 2011 Köydes programı ile halledilecek, Aşağıhocalar köyünün borusu da alınacak, su programa alındığına Orman izne İl Özel İdaresince alınıyor, Muhtarların izin talebinde bulunmasına gerek yok. Vakıf-Kirencik Köyleri Vakıf Köyüne 2010 yılında şebeke borusu verildi, bu yıl sontaj yapılacak, yolları 2011 yılını teklif edildi, Vakıf Köyüne köy içi beton yol çalışmaları için yardım verilecek dedi” dedi.

ESKİYE GÖRE İYİ…
Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol’da, “Armutlucuma-Çaylıoğlu bölgesi 4-5 yıl önce çok mağdurdu, eskiye göre durumları oldukça iyi, Yeni köy kanunu çıktığında işler kolaylaşacak, Muhtarlarımıza açıklamalarından dolayı teşekkür ediyorum, Kdz.Ereğli-Devrek yolu çok önemli, yolun yapımının hızlandırılmasını, ödeneklerin hızlandırılmasını talep ediyorum, çöp sorununda sona gelindi, emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Kdz. Ereğli İlçe Özel İdare Müdürü Cevdet Yiğit’de köy muhtarlıklarına verilen yardımlar ile ilgili detaylı açıklamada bulundu.

AYDIN KÖYÜ
İl Bütçesi İl Encümenince 2008 yılında 2 bin TL.yardım Merkez Mahallesi Sağlık Ocağı çevresi ihata duvarı inşaatı için verildi, yardımın Sağlık Ocağı İçme suyu temini için kullanılması düşünüldü, henüz harcanmadı.  Birlik Bütçesince Merkez Mahallesi mezarlığı yol betonlaması için 200 torba çimento yardımında bulunulmuş, iş  bitirilmiştir. Köydes’de 2007 Yılında içme suyu tesisi yapılarak iş bitirilmiştir.

HACIUSLU KÖYÜ
2010 Yılında İl Bütçesi ve Birlik Bütçesinden yardım verilmedi.

YAZIÖREN  KÖYÜ
2010 Yılında İl Bütçesi ve Birlik Bütçesinden yardım verilmedi. İller Bankası 2008 yılı İller Bankası payından verilen 39 bin TL ile 2 bin 850 m2. parke yol yapıldı.

AŞAĞIHOCALAR  KÖYÜ
İl Bütçesi 3 bin TL yardım ile Köylere Hizmet Götürme Birliğince 564 torba çimento satın alınarak köy muhtarlığına teslim edilmiş, köy içi beton yol, beton kanal inşaatı yapılarak iş bitirilmiştir.

YUKARIHOCALAR  KÖYÜ
İl Bütçesi 3 bin TL yardım ile Köylere Hizmet Götürme Birliğince 564 torba çimento satın alınarak köy muhtarlığına teslim edilmiş, Sarıhamzalı beton yol-beton kanal inşaatı yapılarak iş bitirilmiştir.

İSKENDERLİ KÖYÜ
İl Bütçesi 2 bin TL. yardım ile 470 torba çimento mezarlık yolu betonlaması için verildi, İl Encümeninde tahsis değişikliği yapıldı, yol koruma duvarı inşaatında kullanılacak, işe 2011 bahar ayında başlanılacak. Birlik Bütçesi köy içi yol kanal betonlaması ve mezarlık duvar inşaatı için 200 torba çimento verildi, iş bitirildi.

ÖĞBERLER KÖYÜ
İl Bütçesi 3 bin TL yardım ile Köylere Hizmet Götürme Birliğince 564 torba çimento satın alınarak köy muhtarlığına teslim edilmiş, çimentoların tamamı yol betonlaması inşaatında kullanılmıştır. İller Bankası 2010 Yılında İller Bankası Köy Kalkınma Payından ayrılan 75 bin 100 TL karşılığı toplam 6 bin 364 m2 parke verilmiş olup parke köye nakledilmektedir.

KİRENCİK KÖYÜ
İl Bütçesi Aralık-2010 ayı içinde 2 bin TL yardım köy içi beton yol-beton kanal için verilmiş, mevsim dolayısıyla çimento malzeme teslim edilmemiştir, işe 2011 yılı bahar ayında başlanılacak.

YENİKÖY  KÖYÜ
İl Bütçesi Kasım-2010 ayı içinde 2 bin TL.yardım köy içi beton yol-beton kanal için verilmiş, mevsim dolayısıyla çimento malzeme teslim edilmemiştir, işe 2011 yılı bahar ayında başlanılacak.

SAKALLAR KÖYÜ
İl Bütçesi Parke yol yapımı için verilen 8 bin TL yardım ile Köylere Hizmet Götürme Birliğince 1069 m2.parke ve 200 torba çimento satın alınarak köy muhtarlığına teslim edilmiş, iş bitirilmiştir. Birlik Bütçesi 77 m2 parke satın alınarak Köy Muhtarlığına teslim edilmiş, alınan parke döşenmiştir. İller Bankası 2007 Yılında ayrılan 30 bin TL ile 3 bin 650 m2 parke yol yapıldı.

VAKIF  KÖYÜ
İl Bütçesi 3 bin TL yardım ile Köylere Hizmet Götürme Birliğince 564 torba çimento satın alınarak köy muhtarlığına teslim edilmiş, çimentoların tamamı yol betonlaması inşaatında kullanılarak iş bitirilmiştir. Birlik Bütçesi mezarlık çevre düzenlemesi duvar inşaatı için 200 torba çimento verildi, iş bitirildi.

MİLLİ EĞİTİM
Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, “Bölgemizde 3 okul var, öğrenci sayısı az, eğitim öğretim anlamında sorun yok, Liseye gitme oranı düşük, Lise 1.sınıflar taşınıyor, seneye tamamı taşınabilir, 8.sınıf mezunlarını mutlaka Lise okutalım, 40-50 yaş üstü okuma-yazma öğrenenlere belge veriliyor, okuma-yazma kurslarını açmak istiyoruz, kapalı okullar muhtarlarımıza sosyal ve kültürel açıdan kullanmak şartıyla veriyoruz, okullarımıza sahip çıkalım, onarım teklifleri Aralık ayında yapılıyor, Hacıuslu Köyü Muhtarı dilekçe versin, okul yapım ve onarımı için ödeneği ayrılıyor, okul lojmanlarına ödenek ayrılmıyor” dedi.

SAĞLIK GRUP BAŞKANI
Kdz.Ereğli Sağlık Grup Başkan Vekili Dr.Yüksel Tuncer, “Aydın Köyündeki Sağlık Ocağı kapandı, kapanmaması için müdürlükle görüştüm, Sağlık Ocağı varken günlük hasta ortalaması 5 kişi, Devrek İlçesinin de yakın olması kapanmasını oluşturan etkenler, Sağlık Ocağının kapanmasına muhtarlıklardan itiraz olmayınca uygulandı, Hekimimiz her hafta gelecek, mesai saatlerinde ölüm olursa defin ruhsatını Aile Hekimi verecek, mesai saati dışında Adli Hekim verecek” bilgilerini aktardı.

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ
Kdz.Ereğli İlçe Müftüsü Mustafa Erkan, “Kasım ayından buyana Kuran Kursu faaliyetlerimiz devam ediyor, 2 bin 700 vatandaş Kuran-ı Kerim okunmasını ve dini bilgileri öğreniyor. 8 tane daha Kuran Kursu açacağız.
Talep gelirse Kuran Kursu açarız. Köylerimizde İmam Hatip Lisesi mezunu gençlerimiz varsa 19 Martta yeterlilik sınavı yapılacak, Müftülük olarak bu gençlerimizi sınavlara hazırlamak için 10 Mart tarihine kadar kurs düzenleyeceğiz, kadrosu bulunmayan 40 camimiz var, sırası geldiğinde kadro verilecek, Camilerden anons yapılmamasına dair Diyanet İşleri Başkanlığının genelgesi var, genelgeye uyuyoruz” sözleri ile yapılan çalışmaları anlattılar.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ
İlçe Özel İdare Şantiye Şefi Kaan Güçer, “Asfaltta genel durum iyi, 430 km asfaltımız var, coğrafi olarak şantiyeye en uzak bölge, rotmikse ağırlık veriyoruz, Kasım sonuna kadar rotmiks yaptık, bölgede malzemeli bakım yapılmakta, malzeme de Gökçebey İlçesindeki ırmaktan 25 km. mesafeden getiriyoruz, kar mücadelemizi de yapıyoruz, alt yapı ihtiyaçları tespit edildi” sözleri ile kaydetti.

BAŞKENT YETKİLİSİ
“İlçemizde 2010 yılında periyotik bakımlar gerçekleştirildi, Köy Muhtarlarından gelen taleplerin %95’i köy aydınlatması ile ilgili, direk çürüklerinden dolayı iki köyde elektrik kesintisi oldu,  Arızalar 186”ya bildirilsin, iş emirleri otomatik bilgisayarımıza düşüyor, en büyük sıkıntımız köylerdeki hatlara değen ağaçlar, köye geldiğimizde Muhtarlarımızı yanımızda görmek istiyoruz, Kirencik Muhtarlığının sıkıntısını not aldım, ilgililere ileteceğim, Vakıf Köyünde proje çalışması başladı” bilgilerini aktardı.

SOSYAL HİZMETLER
Kdz.Ereğli İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Necdet Kocaman, “Köylerimizde özürlü, yatalak ihtiyaç sahiplerinin tespitini yapıyoruz, elimizde işlem görmeyen dosya yok, kimsesi olmayanları yerleştirebiliriz” dedi.

YERİNDE İNCELEDİLER

Konuşmaların bitiminde Kaymakam İbrahim Çay, muhtarlarımız tarafından dile getirilen sorunların giderilmeye çalışılacağını söyleyerek kahvehanedeki toplantıyı sona erdirdi ve topluca Öğberler Köyü ziyaret edildi, malzemeli bakım çalışmaları incelendi, devamında Yeniköy, Kirencik ve Sakallar Köyleri ziyaret edildi, Sakallar Köyü Muhtarlığınca yapılan Parke Yol çalışması yerinde incelendiler.