Ereğli ve Alaplı arasında bulunan Mervealtı mevkiindeki Kıyıcak mahallesi sakinleri sularının 12 gündür kesik olması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.


Kdz. Ereğli ve Alaplı ilçeleri arasında yer alan Mervealtı mevkiinde kurulu bulunan Kıyıcak mahallesi yaklaşık 2 haftadır susuz. Mahalle sakinlerinin iddialarına göre, 4 Ekim Pazartesi günü sabah saatlerinde gerçekleşen duble yol çalışmaları esnasında iş makinesi kazayla mahalleye giden su borusunda tahribata neden oldu. Şimdiye kadar suyu Alaplı'dan alan mahalleli, Alaplı Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü tarafından mahalleye artık su verilmeyeceğinin belirtildiğini ve su sayaçlarının son kez okunduğunu iddia etti. Yaklaşık 30 haneli Kıyıcak mahallesinde su olmadığı yukarıdaki Merve köyünde su olduğu da kaydedildi.

"YAĞMUR SUYUYLA YEMEK YAPIYORUZ"
Evin önündeki fıçılara dolan yağmur sularıyla bütün ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldığını söyleyen Emine Özdemir, "Başka çaremiz yok. Hasar gören su borumuzu onarılmadı. Kaç kere müracaat ettik, telefon açtık. Boru karayolları ekiplerinin çalışması esnasında patladığı için belediye ile işi yokmuş. Alaplı Belediyesi bir kere su tankeri gönderdi. Bulanık ve çamurlu yağmur sularıyla yemek yapıyoruz, bu suları içmek zorunda kalıyoruz. Çamaşırlarımızı da bu sularla yıkıyoruz. Zaten eşim felçli, su olmayınca onun da ihtiyaçlarını zor karşılıyorum. Artık tuvaletlerimiz de kokmaya başladı. Umudumuz Ereğli Belediyesidir" dedi.

"EŞİM HASTA OLDU"
Kuyudan aldığı bulanık suyu tükettiği için 78 yaşındaki eşi Bayram Tekçe'nin hasta olduğunu öne süren Hacer Tekçe (64), gözyaşları içerisinde çektiği zorluğu anlatarak, "Hasta halimle kuyulardan su taşıyorum. Eşim de yardım ediyordu. Ancak tükettiğimiz sulardan olsa gerek boğazlarından rahatsızlandı. Hastaneye gitti. Bulanık çamurlu suyu tüketmek zorunda kalıyoruz. Damacana nereye kadar alabiliriz. Hem damacana su hangi ihtiyaca yeter ki muhtarımız konuyla ne derece ilgili bilmiyorum. Ereğli Belediyesi'ne bağlanıp suyumuzun karşılanmasını istiyoruz. Diğer gezegenlerde bile hayat olup olmadığını anlamak için önce suyun varlığı araştırılıyor. En büyük ihtiyaçtan mahrumuz" şeklinde konuştu.

ALAPLI BELEDİYESİ TANKERLE SU GÖTÜRDÜ
Alaplı Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü'ne telefon açmaları neticesinde Alaplı Belediyesi'nin su tankeri ile mahalleye gelerek vatandaşlara su dağıttığını belirten Macit Ağlar, ”Ancak 30 haneli mahallelinin büyük kısmı dağıtılan sulardan faydalanamadı. Yağmur suyuyla banyo yapıyoruz. Onu geçtim, bu sulardan yemekler yapılıyor, tüketiliyor. Sonunda hasta olmaktan korkuyoruz" dedi.
Bazı mahalle sakinlerinin yıkatmak için çamaşırlarını akrabalarına taşıdığı ve akrabalarının evlerinde banyo ihtiyaçlarını karşıladığı da öne sürüldü.

BAŞKAN ÇİMENOĞLU: "ALAPLI'YA BAĞLI DEĞİL"
Konuyla ilgili bilgi veren Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Kıyıcak mahallesinin Alaplı ilçesi sınırları içerisinde yer almadığını anımsatarak, "Mahallenin suyunu biz veriyorduk ancak mahalle bizim ilçe sınırlarımız içerisinde değildir. Karayollarındaki çalışma esnasında su boru hatları koptuğu için bu sıkıntı yaşanmış. Biz yine elimizden geleni yaparak vatandaşların sıkıntı çekmemesi için su tankeri ile su taşıyoruz. Ama sorunun Alaplı Belediyesiyle ilişkisi kesinlikle yoktur" dedi.

YOL HALA KAPALI
İki buçuk ay önce bu mahallede yol kapatma eylemi gerçekleşmişti. Alaplı içerisinde asfalt yapmak için mahallenin ortasından geçen yolu kullanan asfalt kamyonları, asfaltsız yolda yoğun toza sebep olduğu için mahallelilerin tepkisini çekmişti. Çamaşır asamadıklarını ve sıcak havada cam açamadıklarını öne süren mahalleli bu gerekçelerden dolayı yolu trafiğe kapatmış ve yolun asfaltlanana kadar açılmayacağını kaydetmişti ve o yol hala kapalı vaziyette bulunuyor. Yolun ortasındaki çöp konteynırı ve halatta dikkat çekiyor. Mahalleli yolu asfalt olana kadar ağır tonajlı araçlara açmamakta kararlı gözüküyor.