Kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyen düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye Zonguldak'tan olumlu tepki geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Resmi Gazete'de yayımlanan Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği, sahil şeridinin genişliği ve yapılanma koşullarını yeniden düzenledi. Yapılan düzenlemede, Kıyı Kanunundan gelen 100 metrelik sahil şeridi mesafesinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, kanundaki 50 metrelik yapı yaklaşma mesafesi uygulama yönetmeliğine eklendi. Düzenleme sayesinde kıyılarda ilk 50 metrede sadece halkın kullanabileceği yaya yolu, gezinti ve dinlenme alanları, rekreaktif alanlara izin verilecek. Yapılan düzenlemeye Zonguldak'tan olumlu tepki geldi. Uygulamanın yanı sıra endişelerini de sıralayan vatandaşlar, kanuna uyulmadığı takdirde yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.
Sahil bandının halk tarafından kullanılması gerektiğini söyleyen Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, şöyle konuştu: Sahillerimiz tabii ki son derece önemlidir. Halkın kullanımına açık bırakılması gerekiyor. Yapılaşmanın hatta daha geriden bile başlaması gerektiğini düşünüyorum. Sahillerimizden yeteri kadar yararlanamayıp yapılaşmaya bırakıldığında ne yazık ki bir de bunların inşası sırasında denize verilen zarar kaçınılmaz görüyoruz. İnsanların denizden faydalanması, buraların yeşil alan olarak düzenlenmesi taraftarıyız. Böyle güzel, 50 metre yine az. Ama ihlal edilecektir. Daha önceki veya sonraki kanunlara uymak önemlidir. Umarım yaptırımlar uygulanır.
Düzenlemeyi olumlu bulan Osman Bekaroğlu, bir çevreci olarak yapılan işlerin halkın kullanımına açık olması gerektiğini düşündüğünü belirterek şunları söyledi: "Yeter ki kıyılar işgal edilmesin. Halk kullansın. Halk zaten sahilin hiç bozulmamasını istiyor. Karadeniz'de böyle oldu. Güzel bir iş çıkartmışlardır, memnun olurum. Sonuçta halk kullanacak.