Kızılay Zonguldak Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan yaptığı açıklamada, TTK ve GMİS ile birlikte Mayıs ayının sonunda başlatılan ve bin 500 ünite hedefledikleri kan kampanyasında 497 ünite kan bağışı toplamalarının hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

1 GÜNDE 4 BAĞIŞ
Alan, 1967 yılında ülkemizin 6. kan merkezi olarak faaliyete başlayan kan merkezimiz ilimizin hem de Bartın ilinin kan ihtiyacını karşılamak için durmaksızın çalışmaktadır. Kan merkezimizin son 10 yılda aldığı kan bağışı sayılara baktığımızda her geçen yıl aldığımız bağış sayısı artmış, gönüllü sayımız artmış aynı zamanda hastanelerimizde kana muhtaç insanlarımızın sayısı da aynı oranda artmıştır. Tüm parametrelerin artışı yanında tek artmayan parametre merkez bağışımızdır. Son 10 yılın merkez bağışlarının ortalaması alındığında kan merkezimize 1 günde ortalama 4 vatandaşımız gelerek kan bağışında bulunuyor. Aldığımız yıllık kan bağışının sadece yüzde 8'e yakın merkez bağışçılarımızdan oluşmakta. Buda şu anlama geliyor, aldığımız her 100 ünite bağışın 92 tanesi gezici ekip organizasyonlarıyla sağlanmakta. Kan merkezimizin şehrin merkezinde değil de çıkışına yakın olması ve halen toplumumuzda gönüllü ve düzenli kan bağışı bilincinin istenilen seviyede olmaması.

KATKI VE DESTEK BEKLİYORUZ
Bu yüzden başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere tüm şehrin idarecilerinden gönüllü kan bağışı konusunda katkı ve destek bekliyoruz. Kan merkezimize bağlı tüm Zonguldak halkının kolayca ve her zaman ulaşabileceği şehir merkezinde bulunacak bir kan alma birimi açmak ve halkımız hizmetine sunmak istiyoruz. Bu ve buna benzer örnekler ülkemizde çok fazla bulunmakta. Maalesef Zonguldak olarak kan merkezi bulunan illerin merkez bağış sayılarından gerilerdeyiz. İnşallah çok yakın zamanda açacağımız 20-25 metre karelik bir konteynırdan ibaret olacak kan alma birimimiz şehrimizin merkezinde daha çok insanımızı misafir edecek ve daha çok insanımıza hizmet etme şansı olacaktır. Buradaki tek amacımız aldığımız bağışlarda daha çok insanımıza hayat vermektir.

BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI
Bununla birlikte geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda başlattığımız TTK ve GMİS ile birlikte organize edilen ve bin 500 ünite hedefiyle yola çıktığımız kampanya geçen hafta sonlandı. Ne yazık ki büyük umutlarla başladığımız kampanya bizim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Toplam 10 gün çalışarak 497 ünite kan bağışı aldık. Ekip organizasyonu öncesi genel müdürle iki kez görüştük. Bu görüşmelerden birinde GMİS Genel Başkanı da vardı. Bu görüşmelerde kanın önemi ve kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğu üzerinde görüş birliğine vardık ve iki taraftan destek sözü aldık. Bunun üzerine kan bağışçısı kazanım ve eğitim uzmanımız tam müesseseleri tek tek ziyaret ederek ekip tarihleri, çalışma saatleri ve program hakkında müessese müdürlerimiz ve sendika temsilcileriyle görüştü.

AYLIK 10 ÜNİTE KAN
Buna rağmen umduğumuz ve hedeflenen rakamların çok altında kan bağışı aldık. Geçtiğimiz 6 yıl içinde TTK'dan toplam bin 671 ünite kan bağışı topladık. Bu kanların 773 ünitesi 2009 yılı Şubat ayından işçi alımı sırasında kurulan çadırlarda toplandı. Maalesef ortalamaya baktığımızda 12 bin 500 çalışanımız ile ilimizin en büyük potansiyeline sahip Zonguldak'ımızın simgesi olan TTK'dan aylık 10 ünite kan alabiliyoruz. Buda bizleri haliyle üzmektedir. Hele ki en çok işçimizin çalıştığı Karadon ve Üzülmez müesseselerimizde aldığımız rakamlar çok düşük oldu. Özellikle Üzülmez'de 7 Kızılay personelimizle 1 gün boyunca toplam sadece 3 ünite kan bağışı almak bizleri hayrete düşürdü.

KANA İHTİYAÇ VAR
Ülkemizin 2011 yılı günlük ekip ortalamasının 38, kan merkezimizin günlük ekip ortalamasının 52 olduğu da göz önüne alınırsa rakamların ne ölçüde düşük olduğu daha rahat anlaşılabilir. Yetkililerin kan bağışı ve kanın önemi hususunda daha destekleyici ve daha yardımcı olmasını istiyoruz. Bu arada TTK ekiplerinde bizlere yardımcı olan Gelik, Kozlu ve Armutçuk müesseselerimizdeki yönetici ve sendika temsilcileri ile kan bağışlayan tüm işçilerimize teşekkür ediyoruz. Kan üretilemeyen tek ilaçtır, tek kaynağı insan vücududur. Bugün bana yarın sana mantığıyla hepimizin bir gün ya kendimiz ya da yakınlarımız için kana ihtiyaç duyabileceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız dedi.