Zonguldak Atatürk Kültür Merkezinde (AKM), Türk Kızılay'ı genel merkezinin koordinatörlüğünde yürütülen TLT Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı çerçevesinde Zonguldak'ta yapılan ve seminere katılan 63 bayan din görevlisine sertifika töreni gerçekleştirildi.
Törene, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün ve eşi Havva Aygün, Zonguldak Müftü Yardımcısı Bahtiyar Taranoğlu, Türk Kızılay Derneği Kadın Kolları Başkanı Arife Dereli ve davetliler katıldı.
Törende konuşma yapan Ornam ve Su İşleri Bakanlığı Bakanlık Müşaviri gönüllü eğitmenler adına yaptığı konuşmada, Türk Kızılay'ı genel merkezinin koordinatörlüğünde yürütülen TLTP 'Afet Zararlarını Azaltma Programı' çerçevesinde ilimizde yapılan seminere katılan din görevlilerimizin sertifikalarını vermek üzere toplanmış bulunmaktayız. Proje 2007 yılında başlamış olup her yıl 10 il ilave edilerek bütün ülkemizde yaygınlaştırılmaktadır. Zonguldak 2012 yılında programa dahil edilmiştir. 2015 yılı itibariyle bütün ülkemizde 1. etap tamamlanmış olacaktır. Bir afetin meydana gelmesini engellemeliyiz fakat risklerini minimum seviyeye indirebiliriz. Bu da planlı bir toplum katılımı ve sosyal sorumluluk bilinci oluşturma yöntemleriyle mümkün olmaktadır. Modern afet yöntemi sistemleri içerisinde zarar azaltma çalışmaları en temel hedef olarak belirlenmiştir. Basit olarak afet müdahale döneminin ardından, bir afetin meydana geleceği zamana kadar yapılacak olan planlama, zarar azaltma kültürünü yaygınlaştırma, kapasite geliştirme gibi çalışmaların uyguladığı sürece zarar azaltma diyebiliriz. TLT Projesinin hedefi tabandan başlayarak tüm ulusu kapsayan eğitim programları ile doğal, teknoloji veya insan kaynaklı afetler karşısında can ve mal kaybı oranımızı en aza indirmektir. Bu sosyal sorumluluk projesi içinde gönüllü olarak yer alan din görevlilerine Türk Kızılay'ı Zonguldak Şubesi adına teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Ayrıca, bu proje kapsamında ilimiz merkezde 174 öğretmen, 124 muhtar ve 276 din görevlisine eğitim verilmiştir dedi.
Ardından konuşma yapan Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Nihat Aygün, Bu proje önemli projeydi. Bu projeyi başarıyla tamamladığımız için mutluyuz. Bu projeyi 1 yıldır yürütüyorlar. Bizlerde bu projeye destek verdik. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türk Kızılay'ı olarak çok güzel çalışmalar yaptık. Sayın Valim sizlere de çok teşekkür ediyoruz, her zaman yanımızda oldunuz ve siz bizim Fahri Başkanımızsınız. Eğitime katılan herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldaz ise Bu çalışmanın ilk gününden buyana takipçisiyiz. Bu çalışmalarından dolayı dernek başkanımıza ve üyelerine teşekkür ediyorum. Kursa katılan kursiyerlerimize de teşekkür ediyorum. Afet, hazırlıklı durumda olmamız gereken bir şey. Afetin daha fazla afet haline gelmemesi için bu tür çalışmalar yapmak lazım. Zonguldak'ta afete maruz bölge. Belki her gün afet yaşıyoruz belki haberimiz olmuyor. Bu hususta sadece bizim resmi kesimimiz değil, sivil toplum örgütlerinin de bu olayları topluma duyuran basın mensuplarının da ciddi anlamda bilinçlendirilmesi gerekir.
Basınımızın afetin afet olmaktan ve afetin zararlarını en aza indirme noktasındaki katkıları da unutulmaz. Afeti daha afet bir hale getirebilecek, toplumu rencide edebilecek olumsuz gösterebilecek, basın ve yayın ilkelerine bağlı basın ve yayın ilkelerine bağlı kalarak haberi yapmaları açısından çok önemli. Çünkü bazen bakıyorsunuz afet, basın ve yayın kanallarıyla daha bir afet halini alabiliyor. Bazı afetler de bazen üzerinde durulması gereken önemden daha az önemli olabiliyor.
Dolayısıyla basın ve yayın kuruluşlarımızın da bu konuda kendi içlerinde de eğitilerek afete hazır, basın veya yayın nasıl olabilir, prensipler neler olabilir buna da hazır olmaları bunun eğitimini almaları gerektiğine inanıyorum şeklinde konuştu.