CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Avrupa’da, ileri demokrasiyle yönetilen ülkelerde koalisyon faydalı bir şey olarak algılanıyor. Milli geliri 40 bin-50 bin dolar olan birçok ileri batı ülkesinde  koalisyonlar yönetiyor” dedi.

Demirtaş,  Kars Kafkas Folklor Derneği ziyaretinde, dernek lokalinde yaptığı konuşmada, 7 Haziran seçimlerinin ardından bir koalisyon seçeneği ortaya çıktığını belirtti.

Koalisyonun daha önceden yaşanan bazı olaylardan ötürü Türkiye’de olumsuz bir algıyla muhatap olduğunu ifade eden Demirtaş şöyle konuştu:

“Koalisyondan korkmayalım. Avrupa’da, ileri demokrasiyle yönetilen ülkelerde koalisyon faydalı bir şey olarak algılanıyor. İsviçre, Almanya’ya, İsveç’e, Fransa’ya bakın. Milli geliri 40 bin-50 bin dolar olan birçok ileri batı ülkesinde  koalisyonlar yönetiyor.  Burada da vatandaş dedi ki AK Parti’ye, artık siz kantarın topuzunu kaçırdınız, ya bir muhalefet partisini yanına al öyle devam et, ya da muhalefet partilerine  birlikte olabiliyorsanız ülkeyi siz yönetin dedi. Biliyorsunuz önce genel başkanımız muhalefet bloğundan bir iktidar çıkması için uğraştı. Bahçeli’ye, gel sen başbakan ol bile dedi. Maalesef bahçeli daha seçimin akşamında 22 Kasım’da erken seçim olsun dedi. Daha sonra da uzlaşmaya yanaşmadı.

8 Haziran’dan sonra sayın Cumhurbaşkanı da koalisyon kurulmasını istemedi. Davutoğlu da çok fazla iradesi olan bir başbakan değil. İpler hep sayın cumhurbaşkanının elinde. Doğal olarak o da koalisyon noktasında başarılı olamadı. AK Parti’yle de bir hükümet kurarız diye umut ettik ama olmadı. O dönemde herkes Türkiye’nin çözülmesi gereken sorunları var diyordu. Emeklinin, işsizin sorunu duruyor, esnafın işadamın sorunları duruyor, Türkiye’nin sorunları duruyor, biz sizi seçtik uzlaşın diyordu.

Neticede bunlar kendi aralarında topu çevirdiler 38 gün, gündemi doldurdular ve Davutoğlu görevi iade etti. Anayasal sürenin dolmasına 7 gün kalmasına rağmen cumhurbaşkanı sayın Kılıçdaroğlu’na görevi vermedi ve tekrar seçime götürdü Cumhurbaşkanı Erdoğan. Bu erken seçim değil, tekrar seçim. Şimdi Davutoğlu bizi suçluyor. AK Partililer şimdi bizi suçluyor. İki aylık seçim hükümetine bakan vermediniz diyor. Yahu arkadaş niçin iki aylığına seçim hükümeti istiyorsun bizden? Vatandaş 4 yıllığına yetki vermiş bize. 160 polis ve askerimiz şehit oldu. Dolar üç lirayı geçti ekonomik kriz var. Yeniden seçim yapmanın maliyeti çok büyük.  Şimdi sorumluluk da kabul etmiyorlar. Başbakan Davutoğlu değil miydi 7 Haziran’dan önce.  7 Haziran’dan sonra da Davutoğlu’ydu. Atama yaptıkları kişiler de kendi bürokratları. İstanbul Valisini İçişleri bakanı, Adalet bakanlığı müsteşarını Adalet bakanı yaptılar. Dolayısıyla bu kötü gidişin faturası onlarda. Bu kötü gidişin faturasının kesilmesi lazım.”


“AYRIMIZ GAYRIMIZ YOK”

Özelde Kars Kafkas Folklor derneği, genelde hemşeri derneklerinin önemini vurgulayan Demirtaş, “Ayrımız gayrımız yok, hepimiz sırt sırta, omuz omuza mücadele ettik, alın teri döktük. Kız alıp kız verdik. İnsanın doğduğu yerin geleneğini yaşamak istemesi kadar doğal bir şey olamaz. Bu gayet güzel bir şey. Bundan dolayı sizinle birlikte olmaktan dolayı mutluyum” diye konuştu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bölgeye özel bir önem verdiğini ve çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Demirtaş, “AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesi mümkün değil. Koalisyon gözüküyor. Biz dolayısıyla koalisyonda mutlaka yer alacağız. CHP olmadan bir koalisyonun kurulması mümkün değil. Biz iktidar değilken genel başkanımıza sorunları anlattığımıza göre, iktidara geldiğimizde de anlatabilecek durumdayız. Biz buranın sorunlarını çözeriz. Bize destek verin, Ereğli’nin sorunlarını çözelim” dedi.

Demirtaş, dernek üyelerinin Ankara’da ihtiyaç duymaları halinde 24 saat yanında olacağını söyledi.


DERNEK BAŞKANI TEŞEKKÜR ETTİ

Kars Kafkas Folklor Derneği Başkanı Soykant Öztürk de, “Sayın milletvekilimize teşekkür ediyoruz bizi ziyaret ettiği için. 1 Kasım seçimlerinin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


KARTAL: “ÖNCE TÜRKİYE”

CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal da Türkiye’nin her tarafından insanların iş, aş için Ereğli ve Zonguldak’a geldiklerini ifade ederek “Biz birlik bütünlük içinde kalırsak bu ülke ilelebet payidar kalacak. Birlik beraberlik içinde olmazsak, tıpkı Osmanlılar gibi, tıpkı Selçuklular gibi paramparça olur tarihin çöplüğüne gideriz” dedi.

7 Haziran seçimlerinin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun elini taşın altına koymasına rağmen hükümetin kurulamadığını ifade eden Kartal, “1 Kasım’da ülkemizin içinde bulunduğu kaos ortamını değerlendireceğiz. En başta ülkemize sahip çıkacağız, önce insan diyeceğiz, önce Türkiye diyeceğiz sandığa öyle sahip çıkacağız” diye konuştu. Demirtaş, Öztürk, partililer ve dernek yöneticileri bir süre güncel konularda görüş alışverişinde bulundu.

Demirtaş, Öztürk, partililer ve dernek yöneticileri bir süre güncel konularda görüş alışverişinde bulundu.