Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) 3 ayrı Bakanlık ve 12 farklı, kurum, kuruluş, vakıf ve dernek ile birlikte gerçekleştirdiği kobi zirvesi başladı.
Dedeman Otel'de gerçekleşen 'Kobilere yönelik destekler ve finansal araçlar zirvesi', sabah gerçekleştirilen kaydın ve yapılan ikramın ardından başladı. BAKKA'nın, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB, Türkile Teknoloji Geliştirme Vakfı, TÜBİTAK, Türkiye Kalkınma Bankası, Kreği Garanti Fonu (KGF), Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TURSEFF), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), Türkiye İstatistik Kurumu, Halkbank ile ortaklaşa düzenlediği zirvede okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından açılış konuşmalarına geçildi. BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, kobilerin büyümesinin işsizlik sorunu başta olmak üzere bir çok sorunu çözebileceğini ifade etti. Kobileri, ekonominin bel kemiği konumunda bulunduğunu belirten Tezel, Ülke ekonomisi için büyük bir önem taşıyan ekonominin bel kemiği konumunda olan kobiler, kalkınmanın da temel taşı olacaktır. Var olan girişimlerin yaklaşık yüzde 99'unu ve mevcut istihdamın yüzde 78'ini sağlayan kobilerin gelişmesi ve büyümesi başta işsizlik olmak üzere bir çok soruna çözüm olacaktır dedi. Firmaların devlet destekleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla zirvenin düzenlendiğini anlatan Tezel, şöyle devam etti:
Ajansın kobilere yönelik 2 adet mali destek programına çıkmış ve 85 işletmeyle sözleşme imzalamış ve toplam 22 milyon 500 bin TL dağıtmıştır. Kobilerimizi eş finansmanlarıyla birlikte 45 milyon TL'nin bölge ekonomisine kazandırılmasını sağlamıştır. Yine projeler kapsamında 1.050 kişinin istihdam edilmesi sağlanmıştır.Bununla birlikte 2011-2012 yılları içerisinde bölgemizde 85 adet firmamız, teşvik belgesi almıştır. Bu firmalarımızın yatırımları devam etmektedir. KOSGEB'ten diğer kurum ve kuruluşlardan destekler alan bir çok Kobimiz bulunmaktadır.
Zonguldak Vali Yardımcısı Feti Özdemir ise, kamu bağımlılığının yoğun olduğu bölgede özel sektörün ekonomik kalkınmadaki kalkınmadaki ağırlığının arttırılması açısından zirvenin önemli bir adım olduğunu belirterek, Kobiler bölgede üretim sürecinden pazarlama sürecine her aşamada yer alan ve ekonominin tetikleyicisi konumunda bulunan en önemli kuruluşlardır.
Çok yönlü bir olgu olan kalkınmanın temelinde, sektörel verimlilik ve sektörel çeşitlilik ile beraber istihdamın arttırılması bulunmaktadır. Kobiler ekonomik kalkınmanın en temel taşlarını oluşturmaktadır.
Bölgemizin kalkınması kapsamında verilecek olan mali ve teknik destekler Kalkınma Ajansı destekleri ile sınırlı değildir" dedi.
Zirve kapsamında Ekonomi Bakanlığı'nın sunduğu ihracat desteklerini dikkatle dinlenmesini ve desteklerden faydalanmasını temenni eden Özdemir, 2023 vizyonu ile 500 milyar ABD doları ihracatı ve dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedefleyen ülkemizin önümüzdeki yıllarda daha çok çalışması gerekmektedir.
Batı Karadeniz Bölgesi olarak bizlerde üzerimize düşeni yapmalı ve ülke kalkınmasına gereken desteği vermeliyiz. Kobilerin gelişmesi bölgemizin gelişmesi de ülkemizin gelişmesine kakı sağlayacaktır.
Batı Karadeniz Bölgesi olarak 2011 yılında bölge rekorunu kırarak, 600 milyon ABD doları ihracata ulaştık. 2012'nin ilk 10 ayında yaklaşık 400 milyon ABD doları seviyesinde ihracat yaptık. Bu ihracatın büyük bir kısmını bölgemizde bulunan büyük sanayi tesisleri yaptı. Kobilerimizin ihracat yapma becerilerini geliştirmesiyle bu rakamı hızla artıracağımızı umuyorum diye konuştu.
Konuşmaların ardından ise zirve kapsamında gerçekleştirilen oturumlara geçirildi. İlk oturum, BAKKA Program Yönetim Birimi Uzmanı Elif Acar'ın, 'Kalkınma Ajansları Destek Mekanizmaları' konulu, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Başak Berçin Özenci'nin, 'Yeni Teşvik Sistemi ve TR81 Bölgesi konulu, KOSGEB Zonguldak Hizmet Merkezi Müdürlüğü Uzmanı Soner Kaynar'ın KOSGEB Destek Programları konulu konuşmalarla sürülüyor.