CHP MYK Üyesi ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TBMM’ye verdiği ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde; Mayıs ayında Karadon’da patlayan grizu sonrasında hangi gelişmelerin yaşandığını sordu.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP MYK Üyesi ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesesi’nde meydana gelen grizu patlaması sonucunda meydana gelen kazayı ve kazada cesetlerine ulaşılamayan madencilerin akıbetini sordu. Koçal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak TTK Müessese Müdürlüğü Maden Ocağında meydana gelen GRİZU PATLAMASI sonucu 30 madencimiz şehit olmuştur. Patlama sonucu 28 maden şehidimizin cenazeleri yeraltından çıkartılarak ailelerine teslim edilmiş ve cenazeler toprağa verilmiştir. Ancak birkaç gün sonra cenazelerin karıştırıldığı ortaya çıkmış ve mezarlar açılarak 6 kişinin DNA testi ile yeniden kimlik tespiti yapılmış ve ailelere onarılması mümkün olmayan acılar yaşatılmıştır. Bu durum yetmiyormuş gibi 2 madencimiz hala yer altından çıkartılamamıştır” vurgusunda bulundu ve şu soruları yöneltti:

 

-Şili’de 700 metre derinlikte mahsur kalan 33 maden işçisine ulaşmak için devletin tüm kurumları seferber olmuş ve olumlu sonuç alınabilmiştir. Zonguldak TTK Maden ocağında hala çıkartılamayan (2) işçimiz yerin 540 metre altında bulunmaktadır. Aradan (5) ay geçmiştir. Kazadan itibaren bugüne kadar ne gibi kurtarma çalışmaları yapılmıştır?      

 

- GRİZU patlaması sonucu yitirdiğimiz 30 madencimizin varislerine hangi kalemden ve hangi kurum tarafından ne kadar para ödenmiştir?

 

- GRİZU patlamasına neden olduğu yargı tarafından tespit edilen kurum veya kişilere herhangi bir idari yaptırım uygulanmış mıdır?

 

- Bu patlama sonucu Türkiye Taş Kömürü Kurumunun maddi zararı ne kadardır?

 

- Patlama sonucu üretime kapanan maden ocağı ne zaman üretime başlayacaktır?

 

- Alt yüklenici firmanın sözleşmesi iptal edilmiş midir?

 

İKİNCİ ÖNERGE

 

Koçal aynı anda verdiği ikinci soru önergesinde ise TTK’daki kadroları sordu:

 

-Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Fehmi OKUMUŞ’un asli kadro ve görevi dışında atandığı 3 (üç) ayrı Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliğinden ayrı ayrı ücret aldığına dair 7/ 15534 sayılı soru önergemize  verdiğiniz cevapta, bu uygulamanın 13 Temmuz 2001 tarih ve 24461 sayılı mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  631 sayılı KHK’nin 12. maddesine aykırı olmadığını belirtmektesiniz. Ancak, aynı maddede  “ Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” denilmektedir. Siz her ne kadar sorun görmeseniz de konunun tekrar değerlendirilmesi ve yapılan yanlışlığın  giderilmesi doğru olacaktır. Bu konuda bir işlem yapmayı düşünüyor  musunuz?  Yapılacak değerlendirmede  kamu zarara uğratılmışsa ödenen haksız ücretleri geri alacak mısınız?

-Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü üst düzey yetkililerinin geçen yılbaşında “hediye çeki” ve “kurban yardımı” adı altında çeşitli kişi ve kurumlardan  haksız şekilde, yasal ve ahlaki olmayan para aldıklarını ve sehven alınan bu paraların tahsil edildiğini  belirtmektesiniz. Sizce bu işlem yeterlimidir? Yetkililerin bu paraları hangi hizmetlerinin karşılığında aldıklarını soruşturup gereğini yapmayı düşünüyor musunuz ?

-Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünde görevde yükselmek için sınav açılıp, sınav sonucuna göre işlem yapılırken, bazı çalışanların hülle yapılarak sınava girmeden şube müdürlüğü gibi makamlara getirildiği bilinmektedir. Bu uygulama yasal olarak kılıfına uydurulsa bile hakkaniyet ölçülerine ne kadar uymaktadır ve  ahlaki midir ?  Hülle yapılarak makam verilen kişilerin özellikleri nelerdir ?  Bu şekilde kaç atama yapılmıştır ve bu uygulamaya  son vermeyi düşünüyor musunuz?