Esra Güner Hacıoğlu’nun altı ay süren büyük bir emek vererek tamamladığı  “Ağabey” Köksal Toptan,  kitabın 177. Sayfasında,  Ereğli’nin  il olmasıyla ilgili görüşlerini  de ifade ediyor.  Toptan,  Zonguldak’tan ayrılarak il olan Karabük ve Bartın için olumlu konuşurken,  Ereğli’nin il olmasıyla ilgili ise  ”Bu doğru olmaz!” diyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)  tarafından yayımlanan  384 sayfalık kitapta Köksal Toptan , özel ve siyasi yaşamını  fotoğraflar ve belgelerle Esra Güner Hacıoğlu’na  anlatıyor.

Toptan, Ereğli’nin il olma isteğiyle ilgili görüşlerini  Hacıoğlu’nun “Bartın Milletvekili olduğunuzda  Zonguldak size kırıldı mı?” başlıklı sorusunu  yanıtlarken  şöyle konuşuyor: 

“Zonguldak dokuz milletvekili çıkarırken, hatta bir seçimde on bir milletvekili çıkaracak düzeye gelmişken, Bartın’ın il oluşuyla Türkiye siyasetindeki gücünü yitirmeye başladı. Zonguldak o günlerde siyasi olarak büyük ağırlığı olan bir ildi. İçinden büyük bir ilçenin çıkarılması kimseyi hoşnut etmedi. Ama Bartın il olmayı o kadar arzuladı, o kadar ısrar etti ki bu gelişmeyi herkes sessizce ve saygı ile karşıladı. Bartın’ın ardından Karabük’ün il olması da aynı biçimde karşılandı. Şimdi Ereğli’nin il olma isteği ve heyecanı var, ama bir yerde durmak lazım. Ereğli de il yapılırsa Zonguldak çok küçük bir Anadolu ili haline gelir. Bu da doğru olmaz diye düşünüyorum.”


Haber: Eyüp Bektaş