CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı faaliyet raporunun ortaya koyduğu her 10 üründen 4'ünün standartlara aykırı olduğu tespitini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e "Beş yıl boyunca standart dışı, insan, çevre, can ve mal güvenliğine aykırı ürünlerin piyasaya sürülmesi, hangi neden ve gerekçelerle önlenememiştir?" diye sordu.

Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e yönelttiği soru önergesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Faaliyet raporuna göre "Bakanlığın son 5 yılda gerçekleştirdiği piyasa gözetim ve denetim çalışmalarında her 10 üründen 4'ünün standartlara aykırı olduğu'nun belirlendiğini ifade etti. Uygunluk Belgelendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik ve Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik çerçevesinde Türkiye'de Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu ve onaylanmış kuruluşların sayısını soran Köktürk, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

"Başka bir ülke menşeine sahip "Uygunluk Değerlendirme ve Onaylanmış Kuruluş'ları var mıdır? Varsa sayısı nedir? Bu kuruluşlar nasıl denetlenmektedir? Bu kuruluşlar üzerinde ilgili bakanlıkların yaptırımı nedir? Bu güne kadar bu kuruluşlara bir yaptırım uygulanabilmiş midir? Piyasa Gözetimi ve Denetimi konusunda yetkilendirilmiş bakanlık ve kurumların denetim birimleri, bugüne kadar hangi aralıklarla ve hangi değerlendirme ölçütlerine göre denetim görevlerini yapmışlardır? Ve sonuçları ne olmuştur? 2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarındaki denetimlerde tespit edilen "ürünlerin standartlara aykırılığı' konusunda Kurul (PGDKK) ne tür kararlar almış ve sonuçlandırmıştır? Beş yıl boyunca standart dışı, insan, çevre, can ve mal güvenliğine aykırı ürünlerin piyasaya sürülmesi, hangi neden ve gerekçelerle önlenememiştir? Mevzuatına aykırı olduğu tespit edilen ürünlere ve piyasaya bu ürünleri sürenlere karşı bugüne kadar ne tür bir müeyyide uygulanmıştır? Piyasa gözetim ve denetim çalışmalarında, her 10 üründen 4'ünün standartlara aykırı olduğu belirlenen ürünlerin kaç adedi yerli, kaç adedi ithal ürünlerden oluşmaktadır? Bu ürünler hangileridir? İthal ürünler hangi ülke menşei taşımaktadır?"

-"KAÇAK RAKIDAN ÖLÜMLER GÖREV İHMALİNDEN Mİ KAYNAKLANIYOR?"-

Köktürk, son yıllarda kaçak rakı satışı dahil farklı ürün satışlarında ölümle sonuçlanan olaylarda artış yaşandığına da dikkat çekti. Köktürk, bu artışın denetim birimlerinin görev ihmalinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu. Köktürk, "Bu artış yoksa ithal mallara uygulanan standart zorunluluğunun kaldırılmasından mı kaynaklanmaktadır? Ülkemizde Standart Dışı Ürünlerin yüzde 40'lara ulaşmasının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki yaptığı etkileri ve sonuçları Bakanlığınızca araştırılmış mıdır? Can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanması ile tüketicinin doğru bilgilendirilmesi; denetim ve gözetim görevinin hızlı, etkin ve şeffaf bir şekilde yapılması konularında Bakanlığınızca bir çalışma planlanmakta mıdır? "diye sordu.

-BAKANLIĞIN FAALİYET RAPORUNDAN ÇARPICI SONUÇLAR-

Bu arada Köktürk'ün soru önergesine konu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Faaliyet Raporu'nda da çarpıcı bilgiler yer alıyor. Rapora göre;

-2004 yılında toplam bin 923 ürün, 2005 yılında ise toplam 2 bin 168 ürün denetlendi, bu dönemlerde, denetlenen ürünlerin yüzde 40'ının yönetmeliklere uygun, yüzde 60'ının ise aykırı olduğu tespit edildi.

-2006 yılında denetlenen 2 bin 504 üründen, yüzde 73'ü mevzuata uygun, yüzde 27'si mevzuata aykırı bulundu.

-2007 yılında 3 bin 270 ürün denetlendi, bu ürünlerden yüzde 88'i yönetmeliğe uygun, yüzde 12'sinin yönetmeliğe aykırı olduğu belirlendi.

-2008 yılında ise bin 810 ürün denetlendi, bu ürünlerden yüzde 57'si mevzuata uygun, yüzde 43'ünün aykırı olduğu tespit edildi.

-Hazır ambalajlı mamullerle ilgili çalışmalar çerçevesinde ise, 75 firma ve 96 ürün denetlendi, bu ürünlerden 25'i ilgili mevzuata uygun bulunurken, 71'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi.