CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında söz alarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, “TTK’da taşeronlaşmanın kaldırılıp kaldırılmayacağı, taşeronda çalışan işçilerin TTK’da kadroya alınıp alınmayacağı, ÇATES’te işçilerin kıdem tazminatlarına tehdit ve şantajla el koyan taşeronlarla ilgili idari ve adli soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, şayet başlatılmadıysa bunun nedeni nedir?” sorularını yöneltti.
Bakan Faruk Çelik, Milletvekili Köktürk’ün, Genel Kurul’daki sözlü sorusunu, sözlü olarak yanıtladı. Çelik, TTK’da taşeronlaşmanın kaldırılmasıyla ilgili Zonguldak’taki ifadelerinin aksine, “açık ve net bir beyanda bulunmazken”, ÇATES’le ilgili “konunun inceleme aşamasında olduğu” şeklinde durumu “idare eden” bir açıklamada bulundu.
Çelik, şunları söyledi:
“Şimdi, tabii madencilik iş kolu tehlikeli, çok tehlikeli iş kolu... 
Bununla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası aslında geleceğe dönük çok önemli ölçüde sorunlarımızı çözecek bir düzenleme. Bildiğiniz gibi risk değerlendirmesi içeriyor ve tüm riskler giderilmeden artık çok tehlikeli işyerlerinde çalışmak ve çalıştırmak mümkün olmayacak. Yasanın önemli bir bölümü birinci ay, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi ve yine önemli bir bölümü yedinci ay itibarıyla yürürlüğe girecek. 
Böylece 2013 yılı iş sağlığı, güvenliği açısından son derece önemli bir yıl olmaktadır. 
Bu konuyla ilgili görevlendirme yapılmış ve konu inceleme aşamasında şu andaki bilgi ve adli açıdan bir soruşturma şu anda söz konusu değil. İnceleme tamamlanınca konu idari olarak, adli olarak daha bir netlik kazanmış olacak.”
Bakan Çelik’in yanıtını değerlendiren Köktürk ise, “Bu yanıtlardan açıkça anlaşılacağı üzere AKP iktidarının ve Çalışma Bakanlığı’nın ne TTK’ya yönelik, ne de çalışma yaşamında emeğin korunmasına yönelik herhangi bir tavır alma düşüncesi yoktur. AKP iktidarı hem TTK’da, hem de ÇATES’te anayasa ile kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmekten ısrarla kaçınmaktadır”  dedi.