CHP’nin Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde TRT ile ilgili bazı sorular yöneltti.

 

Köktürk’ün soruları şöyle:

 

TRT 2008 yılında, Merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere uygulamalı ve/veya mülakat sınavı yapılmak suretiyle 23 stajyer spiker almak için açtığı sınav sonucu TRT’ye alınan 31 spikerin bir bölümünün spikerlik yapamadığına ilişkin bilgiler medyada yer almıştır.

 

Medyada yer alan bilgilere göre;

3 Aralık 2008 tarihinde yapılan mülakat sınavını 23’ü asıl, 8’i yedek olmak üzere 31 kişi kazandı. Mülakat sınavında adaylara metin okutuldu. İçinde üç deneyimli spikerin de bulunduğu jüri üyeleri adayların spiker olup olamayacağına karar verdi. 31 kişi stajyer spiker unvanı ile TRT’de kadrolu olarak çalışmaya başladı. Üç deneyimli spikerin görev yaptığı jürinin spikerlik yapması için aldığı 31 kişiden bir kısmının spikerlik yapamayacağı ortaya çıktı.

 

TRT yönetimi, spiker olarak aldığı ancak ses tonları, çene yapıları, telaffuzları ve şiveleri nedeniyle spikerlik yapmayacakları ortaya çıkanları başka görevlerde çalıştırmaya başladı.

Üç spikerin görev yaptığı jüri üyesinin “spiker olur” dediği kişilerden birisi Beşir Elmas.

TRT kayıtlarına göre SPİKER kadrosunda olan Beşir Elmas şu anda Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nda YAYIN ŞEFİ olarak çalışıyor.

Medyada yer alan bilgilere göre İbrahim Şahin döneminde soyadı “ELMAS” olan dört kişi TRT’ye alınmış.

Bunlardan birisi Beşir Elmas, diğerleri ise Elif, Emine ve Sefa Elmas.

Medyada yer alan bilgilere göre, spiker kadrosu aldığı halde spikerlik yapamayacakları ortaya çıkan ve bugüne kadar spikerlik yapmadığı halde spikerlik maaşı alan 4 kişi daha var.(odatv)

 

Bu bilgiler ışığında;

 

  1. Spikerlik sınavının jürisinde kimler görev almıştır, bu kişileri kim belirlemiştir?
  2. Spikerlik yapamayacak durumda olan bu kişilere “Spiker olur” onayı veren jüri üyeleri hakkında bir işlem yapılacak mıdır?
  3. Spikerlik yapmadığı halde birilerine spiker maaşı vermek hangi kanuna, hangi hukuka uygundur?
  4. Bu “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek, yedirmek” değil midir?
  5. Spikerlik sınavında böyle usulsüzlükler yapıldı ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin döneminde açılan tüm sınavlar şaibeli hale gelmiş olmayacak mıdır?
  6. Açıktan atamalar TRT Genel Müdürü’nün oluru ile yapıldığına göre bu usulsüz işe almaların ve atamaların sorumlusu İbrahim Şahin değil midir?
  7.  İbrahim Şahin döneminde TRT’de çalışmaya başlayan Beşir, Elif, Emine ve Sefa Elmas arasında bir akrabalık bağı var mıdır?
  8. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in hemşerilerini ve akrabalarına yönetim kademelerine atamasının son örneği Amasyalı Uğur Alıcı’nın TRT Parlamento Haber Müdürü olarak atanması olmuştur. TRT’de yönetim kademelerine atanmak için Amasyalı olmak şart mıdır?
  9. Uğur Alıcı, TBMM TV’den TRT’ye hangi yasa ve yönetmelik maddesi uyarınca TRT’ye muhabir kadrosu ile naklen geçiş yapmıştır?
  10. Danıştay 5. Dairesi 20.04.2010 tarih ve 2010/307 esas sayılı kararına rağmen Uğur Alıcı’nın muhabir unvanını koruması hukuka uygun mudur?
  11. Uğur Alıcı’dan önce görev yapan TRT Parlamento Haber Müdürü’nün görevden alınma gerekçesi nedir?
  12. Bu usulsüzlükler nedeni ile TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin hakkında bir işlem yapacak mısınız?